Létrehozva: 2023.02.12.

Ezektől az extráktól lesz isteni a kocsonyád

Ha tél, akkor itt az ideje elkészíteni ezt a hagyományos ételt! Az isteni kocsonya titka a sok bőrös hús, de ezen kívül még rengeteg mindent bevethetsz, hogy páratlan legyen. Mutatjuk a legjobb trükköket!

A téli hidegben igazán jól tud esni ez az étel, ami leggyakrabban sertéshúsból készül. A hozzávalókat megveheted csomagban, de a legtöbb hentesben is össze tudod válogatni a belevalókat; az isteni kocsonya egyik titka ugyanis a jó minőségű, többféle alapanyag. De még jócskán akadnak trükkök, amivel felturbózhatod. A mindmegette.hu rengeteg ötletet gyűjtött össze, amiktől különleges lehet a kocsonyád.

Az isteni kocsonya titka a sok-sok bőrös hozzávaló.
Az isteni kocsonya titka a jó minőségű hús. Fotó: New Africa / Shutterstock

Készítsd úgy, mint a húslevest

Ha összeválogattad a húsokat – csülök, fej, fül, köröm, akár malacfarok –, jöhet a főzés! A húsleves attól igazán finom, hogy lassú tűzön, jó sokáig fő, és ez az isteni kocsonya egyik titka is: hagyni kell, hogy hő hatására kioldódjanak a bőrben, csontban lévő zselírozó anyagok (zselatin), és addig kell főzni, hogy a zselatin meg tudja kötni a folyadékot. Akárcsak a levest, a kocsonyát is érdemes fűszerezni, ezt pedig főzés előtt a legjobb megtenni: a zöldségek mellett tehetsz bele hagymát, fekete borsot, sót, de akár különféle zöld fűszereket is. Ezután már nincs más dolgod, mint minél lassabban és minél tovább főzni; ha pedig már megáll benne a fakanál, jöhet a kocsonya porciózása.

Legyen izgalmas a kocsonyatál!

Ízlés dolga, milyen a tökéletes kocsonya, hiszen van, aki a színhússal, zöldségekkel gazdagított változatokat szereti, mások pedig a porcogós, csontos részeket kedvelik. Ha teszel a tálba porciózás előtt egy kevés előre lesütött húst (ami lehet füstölt hús, nyelv is), mutatós és finom kocsonyatál lesz a végeredmény. A bátrabbak tehetnek bele halat, szárnyas húst is. A különféle húsok mellett nagyon jól mutat (és nagyon finom) a főtt tojás, ami lehet félbe vagy egészbe vágott tyúktojás, vagy akár egész fürjtojás is. De ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, kár lenne kispórolni őket, hiszen az isteni kocsonya ettől sokkal gazdagabb, színesebb lesz! A tálba mehet sárgarépa, zeller, paszternák, fehérrépa, de akár kelbimbó, bébirépa és -kukorica, zöldborsó is, de igazán izgalmas és különleges lehet egy kevés csemegeuborkával vagy savanyított gyöngyhagymával. Ha összeállítottad a tálat, már csak hideg helyre kell tenni, és megvárni, míg megdermed a kocsonya.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek