tóth gabi
Mostantól tartósan 4 fok alatt lesz a hõmérséklet éjszaka, végre bátran nekiállhatunk a kocsonyafõzésnek! A jó kocsonyához nemcsak hideg, de hosszú idõ is kell, no és persze megfelelõ alapanyag. De hogy pontosan mi, arról évtizedek óta folyik a vita!
A téli hónapok egyik legnépszerűbb étele a kocsonya, sok családnál egyben a karácsonyi ünnepi menü elengedhetetlen része. A jó kocsonya hozzávalóiról erősen megoszlanak a vélemények. Tegyünk-e a kocsonyához füstölt húst, vagy csak bőrkés-csontos hozzávalókból készüljön? Zöldséggel, vagy nélküle főzzük? Évtizedek óta tart a vita. Kevés étel osztja meg annyira a háziasszonyokat, mint a kocsonya.
A kocsonyára különösen igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás.
1. A kellő főzési idő
2. Elegendő bőrös-csontos hozzávaló
3. Fokhagyma.
Kocsonyát készíteni viszonylag egyszerű, de időigényes! Minimum 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni. A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból, és kocsonyád kellően rezgő legyen. Ráadásul minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény!
Milyen a jó kocsonyahús? Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagén tartalmától zselésedik, ezektől lesz rezgős. Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.
A kocsonya elengedhetetlen és meghatározó íze a fokhagyma. Sokan zúzott fokhagymán keresztül szűrik tányérokba a kocsonyát, hogy még intenzívebb íze legyen.
Mindenki saját ízlése és hagyománya szerint készíti, ízesíti. A háziasszonyok egy része zöldséget is tesz hozzá. A másik népszerű kocsonyaféleség füstölt hús hozzáadásával készül - már egy darabka füstölt hús is fantasztikusan gazdagítja az ízeket!
Hozzávalók:
Így készítsd:
Ha elkészült a kocsonyád tálalhatod citrommal, ecettel, mustárral, ecetes hagymával. Megszórhatod a tetejét pirospaprikával, sóval borssal. Ki, hogy szereti!
Ötletek: