Olcsó vacsorák finoman: mutatjuk a legjobb recepteket
Egyre nehezebb spórolni a magas élelmiszerárak miatt, de szerencsére most is lehet csinálni olyan vacsorákat, melyek olcsók, laktatók, és isteni finomak. Mutatunk három receptet, ami mindenkinek a kedvence lesz!
Egyre nehezebb olcsó és laktató fogásokat készíteni, hiszen mindennek brutálisan felment az ára. Szerencsére vannak olyan ételek, amik még mindig viszonylag kevés pénzből elkészíthetőek, és az egész család jóllakik velük – elég csak a tócsnira gondolni. De ezen kívül is vannak olyan vacsorák, amik amellett, hogy olcsók, még különlegesek is. Mutatunk három isteni receptet!
Paradicsomos tészta
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 ek étolaj
1 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
40 dkg konzerv darabolt paradicsom
70 gramm sűrített paradicsom
só, bors
oregánó, kakukkfű, bazsalikom
0,5 kg szélesmetélt
reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, majd dinszteld meg kevés olajon, alacsony lángon.
Ha üveges a hagyma, add hozzá a darált paradicsomot, a zöldfűszereket, a sót és a borsot, majd a sűrített paradicsomot. Főzd 15-20 percig a mártást, majd botmixerrel pürésítsd krémes állagúra.
Főzd ki a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint, majd forgasd össze a szósszal. Kevés reszelt parmezánsajttal a tetején tálald.
Joghurtos kukoricakrémleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
80 dkg kukorica (mirelit vagy konzerv)
3 dl natúr joghurt
kevés olaj
só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Vágd apróra a vöröshagymát, párold üvegesre kevés olajon, majd add hozzá a kukoricát (ha konzervet használsz, öntsd le a levét). Sózd, borsozd, majd önts rá annyi levet, amennyi ellepi.
Ha megpuhult a kukorica, keverd hozzá a joghurtot, majd botmixerrel pürésítsd a levest. Ízlés szerint kevés reszelt sajttal, vagy pirított kenyérkockával tálald.
Céklás rizottó
Hozzávalók:
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál szárzeller
50 dkg cékla
4 dk olaj
30 dkg rizs
4 ek vaj
2 dl vörösbor
1,2 liter zöldségleves-alaplé
Elkészítés:
Hámozd meg a céklát, tedd fel annyi vízben főni, amennyi ellepi, és 20 percig főzd; akkor jó, ha nem teljesen puha még. Ha elkészült, vedd ki a vízből, hagyd kihűlni és reszeld le kislyukú reszelőn.
Kockázd fel a hagymát, reszeld le a fokhagymát, mosd meg a zellert, majd vékonyan szeleteld fel. Párold alacsony lángon puhára a hagymát és a zellert. Add hozzá a fokhagymát és a rizst, öntsd fel 2 dl borral, és kis lángon addig kevergesd, míg a rizs felszívja a bort.
Ezután önts hozzá annyi alaplét, amennyi éppen ellepi a rizst. Keverés közben hagyd, hogy a rizs ezt is felszívja; majd ezt ismételd a maradék alaplével, így 20 perc alatt puhára fő a rizs.
Forgasd bele a kész rizottóba a céklát, és két percig melegítsd őket együtt.