Ők azok: bemutatjuk Magyar Péter agyhalottnak nevezett EP-képviselőit

INSIDER
Létrehozva: 2022.12.04.

Készíts házi zsírt a főzéshez, rengeteget spórolhatsz

Sokan zsírral főznek, mások a kelt tésztákba használják vaj helyett, de egyre drágábban lehet ezt is kapni. A házi zsír készítése olcsó, különösebben nem is bonyolult, ráadásul rengeteg finom tepertőhöz is juthatsz.

Zsírral főzni része a hagyományos magyar konyhának, de csak az elmúlt években kezdett újra divatba jönni, amikor megdrágult az olaj, a vaj. A házi zsír készítése a legolcsóbb, ha ezt a zsiradékot szeretnéd használni a konyhában, de azt fontos tudni, hogy csak keveset érdemes használni belőle, hiszen sokkal magasabb a koleszterintartalma, mint például az olajnak. Cserébe viszont isteni finom az íze, van, aki eleve ezt használja olaj helyett, de a tészták is sokkal omlósabbak lesznek tőle. Azonban sokan hiába próbálnak spórolásképpen sertés- vagy kacsazsírt használni, ezeknek is egyre magasabb az ára. Így érdemes visszanyúlni a hagyományokhoz, hiszen a házi zsír készítése nagyanyáinknál még rendszeres rutin volt a konyhában. A zsírszalonnából készített házi zsír ugyan olcsó, de nem mindegy, hogyan fogsz neki a kiolvasztásnak, hiszen könnyen kudarc lehet a vége.

A házi zsír készítése nem bonyolult, de néhány dologra oda kell figyelni.
Az ízek miatt is megéri a házi zsír készítése. Fotó: ElenVik / Shutterstock

Jóféle zsírszalonna kell

Minden hentesüzletben kapható zsírszalonna, de sokszor a nagyobb bevásárlóközpontokban is találkozhatsz vele. Általában elmondható, hogy tíz kiló szalonnából lesz 5-6 kg-nyi zsír, így ki tudod számolni, mennyire van szükséged. Itt is fontos a friss, minőségi alapanyag, megbízható hentesnél vásárolj. Sokan a házi vágásból származó szalonnára esküsznek, mert nem mindegy, milyen eledelt kapott a disznó.

Igényel némi előkészítést

Ha bőrös zsírszalonnát kaptál, el kell távolítanod róla a bőrt, ezt később felhasználhatod kocsonyába. Nem mindegy, mekkorára darabolod a sütés előtt a szalonnát: minél kisebbek a kockák, annál több zsírt nyerhetsz, de így nagyon apró tepertőd lesz a sütés végére – tehát ha a nagyobb, darabos tepertőt szeretitek, akkor érdemes aszerint feldolgozni a szalonnát.

Cutting,The,Pork,Fat,For,The,Greaves
Nem mindegy, mekkora darabokra vágod. Fotó: Tomislav Zvonaric / Shutterstock

Kell vagy nem kell alá víz?

Mindenkinek van egy jól bevált receptje, van, aki egy kevés vízzel indítja a sütést, hogy ne ragadjon le a zsírszalonna a sütés elején, mások semmit nem tesznek alá – de nem egyszerre teszik a több kiló zsírszalonnát a forró lábasba, hanem mindig egy kis adagot, és megvárják, míg a többi olvadni kezd. Bármelyik módszert is választod, a lényeg, hogy egy kicsit sem kaphatja oda a fazék a szalonnát, hiszen ettől rossz íze lesz a zsírnak.

Tejjel vagy anélkül?

Ha csak a házi zsír készítése a célod, és nem fontos, hogy milyen lesz a tepertő színe, állaga, akkor nem kell tej a zsírszalonna sütéséhez. De ha mutatós, száraz és pergős tepertőt szeretnél, akkor érdemes a zsírhoz tejet adni, hiszen ettől lesz szép színe és finom íze a tepertőnek. A tejet akkor kell beleönteni, ha már leszedted sütés közben a zsír javát; tehát semmiképpen nem az elején, hiszen a tej miatt könnyebben avasodik a zsír.

Frying,The,Pork,Greaves
Nagyobb mennyiséget érdemes odakint, bográcsban készíteni. Fotó: Tomislav Zvonaric / Shutterstock

Házi zsír recept

Hozzávalók:

  • 1 kg zsírszalonna
  • 1 dl víz
  • 1 dl tej (a tepertőhöz)

Elkészítés:

  • Tedd egy nagy fazékba a darabokra vágott zsírszalonnát, öntsd alá a vizet, és kis lángon kezdd el sütni. Egész idő alatt, folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen.
  • Ha már a kisült zsír nem habzik, menet közben kezdd el leszedni a zsírt, és tedd abba az edénybe, amiben tárolni szeretnéd. Fogj egy merőkanalat, és egy szűrőn átszűrve csorgasd az edénybe. Mindig csak annyi zsírt merj ki a sülő zsírszalonnáról, hogy a fazékban lévő tepertőt még ellepje a maradék.
  • Ha már úgy látod, nagyjából a végéhez értél, nyomj egy tepertőt az edény oldalához. Ha sistereg, akkor még érdemes tovább sütni. A sütés akkor van kész, ha a zsír teljesen átlátszó, a tepertő pedig aranybarna színű. 
  • Az edényeket, amikbe a zsírt merted, akkor fedd le, ha már teljesen megszilárdult a zsír. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek