kulcsár edina
Sokan zsírral főznek, mások a kelt tésztákba használják vaj helyett, de egyre drágábban lehet ezt is kapni. A házi zsír készítése olcsó, különösebben nem is bonyolult, ráadásul rengeteg finom tepertőhöz is juthatsz.
Zsírral főzni része a hagyományos magyar konyhának, de csak az elmúlt években kezdett újra divatba jönni, amikor megdrágult az olaj, a vaj. A házi zsír készítése a legolcsóbb, ha ezt a zsiradékot szeretnéd használni a konyhában, de azt fontos tudni, hogy csak keveset érdemes használni belőle, hiszen sokkal magasabb a koleszterintartalma, mint például az olajnak. Cserébe viszont isteni finom az íze, van, aki eleve ezt használja olaj helyett, de a tészták is sokkal omlósabbak lesznek tőle. Azonban sokan hiába próbálnak spórolásképpen sertés- vagy kacsazsírt használni, ezeknek is egyre magasabb az ára. Így érdemes visszanyúlni a hagyományokhoz, hiszen a házi zsír készítése nagyanyáinknál még rendszeres rutin volt a konyhában. A zsírszalonnából készített házi zsír ugyan olcsó, de nem mindegy, hogyan fogsz neki a kiolvasztásnak, hiszen könnyen kudarc lehet a vége.
Jóféle zsírszalonna kell
Minden hentesüzletben kapható zsírszalonna, de sokszor a nagyobb bevásárlóközpontokban is találkozhatsz vele. Általában elmondható, hogy tíz kiló szalonnából lesz 5-6 kg-nyi zsír, így ki tudod számolni, mennyire van szükséged. Itt is fontos a friss, minőségi alapanyag, megbízható hentesnél vásárolj. Sokan a házi vágásból származó szalonnára esküsznek, mert nem mindegy, milyen eledelt kapott a disznó.
Igényel némi előkészítést
Ha bőrös zsírszalonnát kaptál, el kell távolítanod róla a bőrt, ezt később felhasználhatod kocsonyába. Nem mindegy, mekkorára darabolod a sütés előtt a szalonnát: minél kisebbek a kockák, annál több zsírt nyerhetsz, de így nagyon apró tepertőd lesz a sütés végére – tehát ha a nagyobb, darabos tepertőt szeretitek, akkor érdemes aszerint feldolgozni a szalonnát.
Kell vagy nem kell alá víz?
Mindenkinek van egy jól bevált receptje, van, aki egy kevés vízzel indítja a sütést, hogy ne ragadjon le a zsírszalonna a sütés elején, mások semmit nem tesznek alá – de nem egyszerre teszik a több kiló zsírszalonnát a forró lábasba, hanem mindig egy kis adagot, és megvárják, míg a többi olvadni kezd. Bármelyik módszert is választod, a lényeg, hogy egy kicsit sem kaphatja oda a fazék a szalonnát, hiszen ettől rossz íze lesz a zsírnak.
Tejjel vagy anélkül?
Ha csak a házi zsír készítése a célod, és nem fontos, hogy milyen lesz a tepertő színe, állaga, akkor nem kell tej a zsírszalonna sütéséhez. De ha mutatós, száraz és pergős tepertőt szeretnél, akkor érdemes a zsírhoz tejet adni, hiszen ettől lesz szép színe és finom íze a tepertőnek. A tejet akkor kell beleönteni, ha már leszedted sütés közben a zsír javát; tehát semmiképpen nem az elején, hiszen a tej miatt könnyebben avasodik a zsír.
Házi zsír recept
Hozzávalók:
Elkészítés: