kulcsár edina
Sokkal finomabb, mint a készen kapható, csomagolt változatok, és olcsóbb is elkészíteni. Tény, hogy időigényes, de érdemes nekifogni, hiszen a házi tészta különlegessé teszi a fogásokat.
Nem is olyan régen a tésztás ételek igazi túlélő fogások voltak, hiszen gyorsan elkészülnek, a tészta pedig mindig is olcsó volt. Mostanában azonban ennek is igencsak felment az ára, az ember kétszer is meggondolja, hogy vegyen-e tésztát a boltban. Jó alternatíva lehet a házi tészta, hiszen mind a tojás, mind a liszt hatósági áron kapható, így töredék áron elkészítheted a kedvenc tésztás fogásotokat. Tény, hogy házi tésztát készíteni időt igényel, ha szeretnéd későbbre ki is szárítani, akkor még helyet is foglal – de megéri a fáradságot, hiszen egészen más íze van, mint a bolti változatoknak. Ha nem akarod szárítani, készítsd annyit, amennyi egy ebéd vagy vacsora alatt elfogy. Érdemes akkor is belefogni, ha nincs tésztakészítő géped. A tészta összeállítása egyszerű, de a gyúrás és nyújtás technikája rafinált; mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a házi tészta!
Házi tészta recept
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tedd a lisztet egy tálba, képezz krátert a közepén. A tojásokat verd fel a csipet sóval, mintha rántottához készítenéd őket, majd öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Óvatosan kell eldolgozni a liszttel, apránként keverd a tojásokhoz. Ha már morzsalékos a tészta, add hozzá a vizet.
Alaposan gyúrd össze a tésztát, legalább 10-12 perc kell, míg teljesen egynemű nem lesz. Ha elkészült, folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben fél órát.
A hűtőből kivett tésztát tedd enyhén lisztezett gyúródeszkára, lisztezd meg a felületét, és nyújtsd ki egy sodrófával. Igyekezz minél vékonyabbra nyújtani!
Lisztezd meg a tészta felületét, és hajtogasd fel; minden rétegre szórj egy kevés lisztet, különben össze fog ragadni. Éles késsel vágd fel akkora csíkokra, amilyen széles tésztát szeretnél.
A tésztacsíkokat finoman mozgasd át egy kevés liszttel, hogy ne ragadjanak össze. Ezután már mehet is a tészta a fazékba. Forró, sós vízben főzd 2-3 perc alatt készre, majd szűrd le, és már tálalhatod is.