Vogel Evelin kitálalt a 444-nek: Magyar Péter képtelen lenne egy országot vezetni

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.26.

Készíts házi tésztát, rengeteget spórolhatsz vele

Sokkal finomabb, mint a készen kapható, csomagolt változatok, és olcsóbb is elkészíteni. Tény, hogy időigényes, de érdemes nekifogni, hiszen a házi tészta különlegessé teszi a fogásokat.

Nem is olyan régen a tésztás ételek igazi túlélő fogások voltak, hiszen gyorsan elkészülnek, a tészta pedig mindig is olcsó volt. Mostanában azonban ennek is igencsak felment az ára, az ember kétszer is meggondolja, hogy vegyen-e tésztát a boltban. Jó alternatíva lehet a házi tészta, hiszen mind a tojás, mind a liszt hatósági áron kapható, így töredék áron elkészítheted a kedvenc tésztás fogásotokat. Tény, hogy házi tésztát készíteni időt igényel, ha szeretnéd későbbre ki is szárítani, akkor még helyet is foglal – de megéri a fáradságot, hiszen egészen más íze van, mint a bolti változatoknak. Ha nem akarod szárítani, készítsd annyit, amennyi egy ebéd vagy vacsora alatt elfogy. Érdemes akkor is belefogni, ha nincs tésztakészítő géped. A tészta összeállítása egyszerű, de a gyúrás és nyújtás technikája rafinált; mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a házi tészta!

Still,Life,With,Raw,Homemade,Pasta,And,Ingredients,For,Pasta
A házi tészta ízét meg se közelíti a bolti. Fotó: Africa Studio / Shutterstock

Házi tészta recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 4 ek víz
Closeup,Of,Process,Of,Making,Cooking,Homemade,Pasta.,Chef,Make
Lisztezni, lisztezni, lisztezni: fontos, hogy ne ragadjon össze! Fotó: nerudol / Shutterstock

Elkészítés: 

Tedd a lisztet egy tálba, képezz krátert a közepén. A tojásokat verd fel a csipet sóval, mintha rántottához készítenéd őket, majd öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Óvatosan kell eldolgozni a liszttel, apránként keverd a tojásokhoz. Ha már morzsalékos a tészta, add hozzá a vizet.

Alaposan gyúrd össze a tésztát, legalább 10-12 perc kell, míg teljesen egynemű nem lesz. Ha elkészült, folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben fél órát.

A hűtőből kivett tésztát tedd enyhén lisztezett gyúródeszkára, lisztezd meg a felületét, és nyújtsd ki egy sodrófával. Igyekezz minél vékonyabbra nyújtani! 

Lisztezd meg a tészta felületét, és hajtogasd fel; minden rétegre szórj egy kevés lisztet, különben össze fog ragadni. Éles késsel vágd fel akkora csíkokra, amilyen széles tésztát szeretnél. 

A tésztacsíkokat finoman mozgasd át egy kevés liszttel, hogy ne ragadjanak össze. Ezután már mehet is a tészta a fazékba.  Forró, sós vízben főzd 2-3 perc alatt készre, majd szűrd le, és már tálalhatod is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek