RETRO RÁDIÓ

Készíts házi tésztát, rengeteget spórolhatsz vele

Létrehozva2023. 01. 26. 15:15

Sokkal finomabb, mint a készen kapható, csomagolt változatok, és olcsóbb is elkészíteni. Tény, hogy időigényes, de érdemes nekifogni, hiszen a házi tészta különlegessé teszi a fogásokat.

Nem is olyan régen a tésztás ételek igazi túlélő fogások voltak, hiszen gyorsan elkészülnek, a tészta pedig mindig is olcsó volt. Mostanában azonban ennek is igencsak felment az ára, az ember kétszer is meggondolja, hogy vegyen-e tésztát a boltban. Jó alternatíva lehet a házi tészta, hiszen mind a tojás, mind a liszt hatósági áron kapható, így töredék áron elkészítheted a kedvenc tésztás fogásotokat. Tény, hogy házi tésztát készíteni időt igényel, ha szeretnéd későbbre ki is szárítani, akkor még helyet is foglal – de megéri a fáradságot, hiszen egészen más íze van, mint a bolti változatoknak. Ha nem akarod szárítani, készítsd annyit, amennyi egy ebéd vagy vacsora alatt elfogy. Érdemes akkor is belefogni, ha nincs tésztakészítő géped. A tészta összeállítása egyszerű, de a gyúrás és nyújtás technikája rafinált; mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a házi tészta!

Still,Life,With,Raw,Homemade,Pasta,And,Ingredients,For,Pasta
A házi tészta ízét meg se közelíti a bolti. Fotó: Africa Studio / Shutterstock

Házi tészta recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 4 ek víz
Closeup,Of,Process,Of,Making,Cooking,Homemade,Pasta.,Chef,Make
Lisztezni, lisztezni, lisztezni: fontos, hogy ne ragadjon össze! Fotó: nerudol / Shutterstock

Elkészítés: 

Tedd a lisztet egy tálba, képezz krátert a közepén. A tojásokat verd fel a csipet sóval, mintha rántottához készítenéd őket, majd öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Óvatosan kell eldolgozni a liszttel, apránként keverd a tojásokhoz. Ha már morzsalékos a tészta, add hozzá a vizet.

Alaposan gyúrd össze a tésztát, legalább 10-12 perc kell, míg teljesen egynemű nem lesz. Ha elkészült, folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben fél órát.

A hűtőből kivett tésztát tedd enyhén lisztezett gyúródeszkára, lisztezd meg a felületét, és nyújtsd ki egy sodrófával. Igyekezz minél vékonyabbra nyújtani! 

Lisztezd meg a tészta felületét, és hajtogasd fel; minden rétegre szórj egy kevés lisztet, különben össze fog ragadni. Éles késsel vágd fel akkora csíkokra, amilyen széles tésztát szeretnél. 

A tésztacsíkokat finoman mozgasd át egy kevés liszttel, hogy ne ragadjanak össze. Ezután már mehet is a tészta a fazékba.  Forró, sós vízben főzd 2-3 perc alatt készre, majd szűrd le, és már tálalhatod is.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.