kulcsár edina
Laktató, finom, olcsó és gyorsan kész van: a krumplis tésztát mindenki ismeri, és rengetegen készítik el ebédre vagy vacsorára. Ugyanakkor kevesen tudják, mitől lesz igazán isteni az íze; mutatjuk a trükköt!
Néhány szem krumpliból és némi tésztából fejedelmi lakoma lehet: időnként minden család asztalára kerül krumplis tészta. De nem csak azért szeretjük, mert olcsó és viszonylag hamar készen van, hanem az ízek miatt is, hiszen a hagymás, paprikás áttört krumpli nagyszerűen passzol a tésztákhoz. Általában magában fogyasztjuk, az elmaradhatatlan kovászos uborkával, de van, ahol hús mellé készül köretnek. Most egy olyan receptet mutatunk, amitől sokkal teltebb lesz az íze, és ahol a főszereplő a füstölt szalonna.
Szalonnás krumplis tészta
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágd apró kockákra a füstölt szalonnát, tedd fel egy fazékban a tűzhelyre, és kis lángon, óvatosan olvaszd ki a zsírját. A sült szalonnakockákat vedd ki, és tedd félre.
A zsíron pirítsd meg a kockákra vágott hagymát; ne csak üvegesre párold, hanem süsd aranybarnára – de vigyázz, hogy ne égjen meg! Ha kész a hagyma, vedd le a tűzről, szórd rá a pirospaprikát, add hozzá a kis kockákra vágott krumplit, és keverd el alaposan.
Önts annyi vizet a krumplira, hogy éppen csak ellepje, majd gyakran kevergetve addig főzd, míg meg nem puhul; ekkorra a szaft is besűrűsödik. A főzés végén keverheted hozzá a szalonnakockákat, de ez elhagyható; a lényeg a kisült zsírban lévő füstölt íz.
Főzd meg a tésztát a zacskóra írt utasításoknak megfelelően, majd szűrd le, öntsd össze a krumplival, és jó alaposan keverd el. Savanyúsággal tálald.