kulcsár edina
Minden élelmiszernek brutálisan felment az ára, így a spórolás igencsak nehéz. Ennek ellenére léteznek még ezer forintos receptek: mutatjuk, hogyan lehet ennyi pénzből kihozni egy ebédet vagy vacsorát két főre!
A legjobban a konyhában lehet spórolni, ám most már annyira felmentek az árak, hogy az ember sarokba szorítva érzi magát. Némi leleménnyel azonban még mindig megoldhatók az ezer forintos receptek, bár az is tény, hogy érdemes figyelni az akciókat, hiszen nem mindegy, hol és mikor vásárolunk. Ha két főre főzöl, egy étkezést meg lehet úszni ennyiből, elég csak az olyan klasszikus fogásokra gondolni, mint a paprikás krumpli, a különféle főzelékek vagy a hús nélküli, tésztás ételek – de rengetegféle levest is ki lehet hozni ennyiből. Az ezer forintos receptek közül mi most három olyat hoztunk, melyek nem csupán olcsók, de fel is dobhatod velük a heti menüt.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hámozd meg a megmosott krumplit, vágd vékony karikákra, és enyhén sós vízben főzd meg. Közben vágd apró kockákra a hagymát.
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsd fel a zsírt, pirítsd meg rajta a hagymát, majd húzd le a tűzről.
Szűrd le a megfőtt krumplit, de a levét ne öntsd ki, még szükséged lesz rá. A főtt burgonyát törd át, a főzőléből adj hozzá annyit, amennyit felvesz.
Tedd fel a tűzhelyre az összetört krumplit, és kis lángon kezdd el melegíteni. Közben adagold hozzá apránként a lisztet, és olyan mozdulatokkal keverd a krumplihoz, mintha dagasztanál. Ezt addig csináld, míg fel nem veszi a lisztet a krumpli.
Egy tűzálló tál alján terítsd el a hagymát a zsírjával együtt, és erre szaggass kanállal jó nagy galuskákat a krumplis masszából. A tetejére is locsolhatsz egy kevés zsírt.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben pirítsd ropogósra; 30-40 perc alatt van kész. Tálalhatod tejföllel vagy natúr joghurttal.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szedd kisebb rózsákra a karfiolt, alaposan mosd meg, és csepegtesd le – a legjobb, ha megvárod, míg megszárad.
A fűszereket keverd össze egy tálkában az olajjal és a sóval, majd öntsd a keveréket a karfiolra, és alaposan forgasd össze vele.
Sütőpapírral bélelt tepsire tedd a karfiolrózsákat, a maradék fűszeres olajat öntsd rájuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 30 percig.
Köretként is isteni, de főételként is tálalhatod mártogatóssal, rizzsel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágd apró kockákra a hagymát, törd át a fokhagymát, és a zsírban süsd meg őket együtt.
A hagymára és fokhagymára tedd rá a megtisztított és megmosott májakat, add hozzá a fűszereket. Fedő alatt, közepes lángon süsd 20 percig a májat – így nem fog kiszáradni, és puha marad. Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet.
Ha megpuhult a máj, vedd le a fedőt, és süsd tovább úgy, hogy egy kevés szaftja maradjon. Friss kenyérrel vagy főtt burgonyával, melegen tálald.