
Ettől az összetevőtől lesz könnyű a bejgli tésztája
Nagyanyáink még ezzel a módszerrel készítették, és nem véletlen! A bejgli zsírral kevert tésztával készítve sokkal könnyebb lesz, és az íze is mennyei. Mutatjuk a receptet!
Most már itt az ideje, hogy elkészüljön ez a hagyományos karácsonyi sütemény! Bár a legtöbb recept margarint vagy vajat ír a tésztához, a bejgli zsírral is készülhet; és ettől nem csupán könnyebb, rugalmasabb lesz a sütemény, de olcsóbb is a sütés. Nagyanyáink korában még főleg sertészsírral készültek a pogácsák, sütemények, de érdemes ma is bevetni ezt a trükköt. Mutatjuk, hogyan készül a bejgli zsírral!

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 28 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 tk só
- 1 egész tojás

Elkészítés:
- Keverd el a lisztben a sót, majd add hozzá a zsírt, és villával keverd el benne. Add hozzá a morzsolt élesztőt, a tejet, cukrot és a tojást. Alaposan gyúrd össze a tésztát, majd pihentesd pár órát hideg helyen; de akár egy éjszakára is a hűvösben maradhat.
- A pihentetett tésztát oszd el hat egyforma részre, formázz belőle cipókat. Nyújtsd őket téglalap alakúra, vékonyra.
- Kend meg a tésztákat a diós vagy mákos töltelékkel, és tekerd fel jó szorosan. Tedd a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg vékonyan tojással a tetejüket, és hagyd őket fél órát pihenni. Ha megszáradt a tojás, újra kend meg, és pihentesd még fél órát a rudakat; ettől lesz márványos a bejglik teteje.
- Mielőtt a sütőbe teszed, szurkáld meg villával a bejglik tetejét. 180 fokon, 45 perc alatt süsd aranybarnára.






