
Ezeket a sütiket szenteste előtt két nappal is elkészítheted
Rengeteg a tennivaló az ünnepek előtti napokon, így érthető, hogy szenteste napján már mindenki minél kevesebbet szeretne főzni-sütni. Ezekkel a sütikkel az ünnepi készülődés rövidebb lehet; hiszen előre el tudod őket készíteni, és finomak, frissek maradnak szentestére.
Már csak pár nap van karácsonyig, és javában tart az ünnepi készülődés. A dekorációt, ajándékvásárlást le lehet tudni korábban, de a sütés-főzés terén eléggé meg van kötve az ember keze; hiszen a legtöbb, hagyományos karácsonyi étel csak frissen jó. Az aprósüteményekkel azonban lehet egy kis időt spórolni, hiszen sok közülük napokig is friss marad – így elkészítheted őket előre, hogy szenteste napján már ne legyen gondod velük. Így könnyebb az ünnepi készülődés is. Mutatunk három isteni receptet!

Klasszikus linzer

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 db citrom
- lekvár
Elkészítés:
- Morzsold el a margarinnal a lisztet, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat. Dolgozd össze annyira, hogy összeálljon a tészta. Csomagold fóliába, és tedd legalább egy órára a hűtőbe.
- A pihentetett tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsd 3 mm vastagságúra, és szaggasd ki. Minden második tészta közepét egy kisebb, kör alakú kiszúróval lyukaszd ki.
- Tedd a linzereket sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket; kb. 20-25 perc alatt vannak kész.
- Várd meg, míg kihűlnek a linzerek, majd kend meg őket lekvárral, és ragaszd őket össze. Porcukorral megszórva tálald.
Mézes-krémes

Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 2 ek méz
- 3 dkg margarin
- 3 ek tej
- 15 dkg porcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dl tej
- 4 ek liszt
- baracklekvár, étcsokoládé
Elkészítés:
- Gőz fölött melegítsd fel egy edényben a tojást, a mézet, a margarint, a tejet és a porcukrot, és tíz percig, kevergetve melegítsd. Keverd hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd gyúrj belőle tésztát, és oszd négy részre.
- Nyújts fél cm vastagságú lapokat a tésztából, majd egyenként süsd meg őket előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt.
- Ezután készítsd el a krémet: a margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot keverd habosra, a hideg tejjel keverd el a lisztet, majd főzd fel. Ha kihűlt, keverd el a margarinos krémmel.
- Ezzel a töltelékkel kend meg a kihűlt mézes lapokat úgy, hogy a két középső lap közé baracklekvár kerüljön. Hagyd kihűlni, és préseld le egy kicsit a tetejét. Majd vond be csokimázzal.
Zserbógolyó

Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 ek sárgabaracklekvár
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek étolaj
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a diót, a darált kekszet és a cukrot, majd adj hozzá annyi lekvárt, hogy összeálljon.
- Sodorj a masszából apró golyókat, amiket tálcára téve fél órát pihentess a hűtőben.
- Készíts csokimázat a csokoládéból és az olajból. Tűzd a golyókat fogpiszkálóra, mártsd meg a csokiban, majd egy almába tűzve pihentesd őket, míg a csoki megdermed.
- Ezután óvatosan szedd le egy villával a fogpiszkálókról a golyókat, és tedd kínálótálra őket.






