Létrehozva: 2022.12.21.

Ezeket a sütiket szenteste előtt két nappal is elkészítheted

Rengeteg a tennivaló az ünnepek előtti napokon, így érthető, hogy szenteste napján már mindenki minél kevesebbet szeretne főzni-sütni. Ezekkel a sütikkel az ünnepi készülődés rövidebb lehet; hiszen előre el tudod őket készíteni, és finomak, frissek maradnak szentestére.

Már csak pár nap van karácsonyig, és javában tart az ünnepi készülődés. A dekorációt, ajándékvásárlást le lehet tudni korábban, de a sütés-főzés terén eléggé meg van kötve az ember keze; hiszen a legtöbb, hagyományos karácsonyi étel csak frissen jó. Az aprósüteményekkel azonban lehet egy kis időt spórolni, hiszen sok közülük napokig is friss marad – így elkészítheted őket előre, hogy szenteste napján már ne legyen gondod velük. Így könnyebb az ünnepi készülődés is. Mutatunk három isteni receptet!

Könnyebb az ünnepi készülődés, ha előre megcsinálod a sütiket!
Nincs ünnepi készülődés sütisütés nélkül! Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstock

Klasszikus linzer

Mindenki ismeri és szereti, de nem is olyan könnyű elkészíteni! Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • lekvár

 

Elkészítés:

  • Morzsold el a margarinnal a lisztet, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat. Dolgozd össze annyira, hogy összeálljon a tészta. Csomagold fóliába, és tedd legalább egy órára a hűtőbe.
  • A pihentetett tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsd 3 mm vastagságúra, és szaggasd ki. Minden második tészta közepét egy kisebb, kör alakú kiszúróval lyukaszd ki.
  • Tedd a linzereket sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket; kb. 20-25 perc alatt vannak kész.
  • Várd meg, míg kihűlnek a linzerek, majd kend meg őket lekvárral, és ragaszd őket össze. Porcukorral megszórva tálald.

 

Mézes-krémes

Isteni, ahogy összeérnek az ízek; még jót is tesz neki, ha áll pár napot! Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 2 ek méz
  • 3 dkg margarin
  • 3 ek tej
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 4 ek liszt
  • baracklekvár, étcsokoládé

Elkészítés:

  • Gőz fölött melegítsd fel egy edényben a tojást, a mézet, a margarint, a tejet és a porcukrot, és tíz percig, kevergetve melegítsd. Keverd hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd gyúrj belőle tésztát, és oszd négy részre.
  • Nyújts fél cm vastagságú lapokat a tésztából, majd egyenként süsd meg őket előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt.
  • Ezután készítsd el a krémet: a margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot keverd habosra, a hideg tejjel keverd el a lisztet, majd főzd fel. Ha kihűlt, keverd el a margarinos krémmel.
  • Ezzel a töltelékkel kend meg a kihűlt mézes lapokat úgy, hogy a két középső lap közé baracklekvár kerüljön. Hagyd kihűlni, és préseld le egy kicsit a tetejét. Majd vond be csokimázzal.

 

Zserbógolyó

A hagyományos zserbó helyett érdemes néha ilyet készíteni. Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek sárgabaracklekvár
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj

Elkészítés:

  • Egy tálban keverd össze a diót, a darált kekszet és a cukrot, majd adj hozzá annyi lekvárt, hogy összeálljon
  • Sodorj a masszából apró golyókat, amiket tálcára téve fél órát pihentess a hűtőben.
  • Készíts csokimázat a csokoládéból és az olajból. Tűzd a golyókat fogpiszkálóra, mártsd meg a csokiban, majd egy almába tűzve pihentesd őket, míg a csoki megdermed.
  • Ezután óvatosan szedd le egy villával a fogpiszkálókról a golyókat, és tedd kínálótálra őket.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek