RETRO RÁDIÓ

Ezeket a sütiket szenteste előtt két nappal is elkészítheted

Létrehozva2022. 12. 21. 15:20

Rengeteg a tennivaló az ünnepek előtti napokon, így érthető, hogy szenteste napján már mindenki minél kevesebbet szeretne főzni-sütni. Ezekkel a sütikkel az ünnepi készülődés rövidebb lehet; hiszen előre el tudod őket készíteni, és finomak, frissek maradnak szentestére.

Már csak pár nap van karácsonyig, és javában tart az ünnepi készülődés. A dekorációt, ajándékvásárlást le lehet tudni korábban, de a sütés-főzés terén eléggé meg van kötve az ember keze; hiszen a legtöbb, hagyományos karácsonyi étel csak frissen jó. Az aprósüteményekkel azonban lehet egy kis időt spórolni, hiszen sok közülük napokig is friss marad – így elkészítheted őket előre, hogy szenteste napján már ne legyen gondod velük. Így könnyebb az ünnepi készülődés is. Mutatunk három isteni receptet!

Könnyebb az ünnepi készülődés, ha előre megcsinálod a sütiket!
Nincs ünnepi készülődés sütisütés nélkül! Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstock

Klasszikus linzer

Mindenki ismeri és szereti, de nem is olyan könnyű elkészíteni! Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • lekvár

 

Elkészítés:

  • Morzsold el a margarinnal a lisztet, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat. Dolgozd össze annyira, hogy összeálljon a tészta. Csomagold fóliába, és tedd legalább egy órára a hűtőbe.
  • A pihentetett tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsd 3 mm vastagságúra, és szaggasd ki. Minden második tészta közepét egy kisebb, kör alakú kiszúróval lyukaszd ki.
  • Tedd a linzereket sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket; kb. 20-25 perc alatt vannak kész.
  • Várd meg, míg kihűlnek a linzerek, majd kend meg őket lekvárral, és ragaszd őket össze. Porcukorral megszórva tálald.

 

Mézes-krémes

Isteni, ahogy összeérnek az ízek; még jót is tesz neki, ha áll pár napot! Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 2 ek méz
  • 3 dkg margarin
  • 3 ek tej
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 4 ek liszt
  • baracklekvár, étcsokoládé

Elkészítés:

  • Gőz fölött melegítsd fel egy edényben a tojást, a mézet, a margarint, a tejet és a porcukrot, és tíz percig, kevergetve melegítsd. Keverd hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd gyúrj belőle tésztát, és oszd négy részre.
  • Nyújts fél cm vastagságú lapokat a tésztából, majd egyenként süsd meg őket előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt.
  • Ezután készítsd el a krémet: a margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot keverd habosra, a hideg tejjel keverd el a lisztet, majd főzd fel. Ha kihűlt, keverd el a margarinos krémmel.
  • Ezzel a töltelékkel kend meg a kihűlt mézes lapokat úgy, hogy a két középső lap közé baracklekvár kerüljön. Hagyd kihűlni, és préseld le egy kicsit a tetejét. Majd vond be csokimázzal.

 

Zserbógolyó

A hagyományos zserbó helyett érdemes néha ilyet készíteni. Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek sárgabaracklekvár
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj

Elkészítés:

  • Egy tálban keverd össze a diót, a darált kekszet és a cukrot, majd adj hozzá annyi lekvárt, hogy összeálljon
  • Sodorj a masszából apró golyókat, amiket tálcára téve fél órát pihentess a hűtőben.
  • Készíts csokimázat a csokoládéból és az olajból. Tűzd a golyókat fogpiszkálóra, mártsd meg a csokiban, majd egy almába tűzve pihentesd őket, míg a csoki megdermed.
  • Ezután óvatosan szedd le egy villával a fogpiszkálókról a golyókat, és tedd kínálótálra őket.


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.