Létrehozva: 2022.12.21.
Módosítva: 2022.12.21.

Orbán Viktor: Ez volt Magyarország legnehezebb éve a rendszerváltás óta

Magyarország miniszterelnöke a délutáni kormányülés előtt évértékelő Kormányinfót tartott.

Szerző Ripost

Orbán Viktor év végi vagy év eleji nemzetközi sajtótájékoztatója 2019 óta immár hagyománnyá vált, ezeken az eseményeken a miniszterelnök több órán keresztül áll az újságírók rendelkezésére minden témában.

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve - jelentette ki a miniszterelnök a Kormányinfó keretében keretében tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország mégis rendkívüli teljesítményt nyújtott. Sikerült megőrizni a munkaalapú társadalmat, soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ebben az évben - hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor azt mondta, harmincéves csúcson van a foglalkoztatás, az emberek 74,6 százaléka dolgozik. Bár 2022 választási év volt, mégis sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt, ami nagyon ritka az európai politikában, de Magyarországon nem példátlan, 2018-ban is így történt. Közben visszakapták az idősek a 13. havi nyugdíjat, a családosok adójuk tekintélyes részét, és bevezették a 25 év alattiak adómentességét - idézte fel a kormányfő. A miniszterelnök rendkívüli teljesítmények tartja azt is, hogy a liberális világban uralkodó "hungarofóbiát" leküzdve sikerült az EU-val megállapodni. Orbán Viktor azt mondta, reményei szerint az erről szóló megállapodásokat a következő egy-két napban alá is írják.

Fotó: Origo

Mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 milliónyi szavazóval

Mintegy hárommilliárd forintnyi dollár állt szemben hárommillió szavazóval, és az utóbbiak győztek  az áprilisi választáson - jelentette ki a miniszterelnök a Kormányinfó keretében tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten. Orbán Viktor az idei rendkívüli teljesítmények között említette a tavaszi országgyűlési választást, amelyet úgy értékelt, a magyarok "nem kértek a külföldi beavatkozásból, nem kértek a dollárbaloldalból és nem hiszem, hogy ez egyhamar megváltozik Magyarországon". Hozzátette: a választás valódi szabadságharc volt, meg kellett védeni az ország függetlenségét és szuverenitását, mert a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt a választáson, mint korábban sohasem. Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy folytatódik az 1990 óta tartó hagyomány, amely megkülönbözteti Magyarországot a többi európai államtól: Magyarországon kívül ugyanis nincs még egy olyan ország, ahol 1990 óta ne tartottak volna előre hozott választást.

 

Ez 2023 egyik legnagyobb kérdése

Korábban azért nem jött létre megállapodás a helyreállítási alap kapcsán, mert Brüsszel baloldali kormányt akart - mondta a kormányfő. A szavazók nem kértek a dolárbaloldaból. Sikerült kimaradni a háborúból, és ez egy nagyon komoly eredmény - mondta a kormányfő. Több száz magyar is meghalt ebben a háborúban. A háború különlegessége, hogy eddig csak vesztesei vannak, vesztes a két fél és az európai gazdaság is - mondta Orbán. 

2023-ban a legfőbb kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni a recessziót. 

 

Orbán Viktor: Álltuk a sarat a migrációval szemben

Orbán Viktor kijelentette, hogy az európai országok többsége benne van a háborúban a finanszírozás révén, és bízik benne, hogy nyakig nem kerülünk bele a háborúba. Továbbra is azonnali tűzszünetre és békére van szükség. A bajbajutottakon segíteni kell, és a legnagyobb humanitárius akciót indítottuk meg az ukránok érdekében.

A kormányfő szerint a harmadik legfőbb teljesítmény, hogy a migrációval szemben álltuk a sarat. Nemcsak a déli vonalon, hanem az ukrajnai határon is erősödött a migráció. Több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg.

 

Finanszírozva van az ország energiaellátása

Tudtuk finanszírozni az ország energiaellátását; 10 milliárd euróval többet kellett fizetni, mint 2021-ben. Úgy teremtettük elő ezt az összeget, hogy a rezsivédelmi rendszert sikerült megőrizni - mondta a kormányfő. Minden hónapban 450 eurónyi támogatást kapnak a családok - mondta a kormányfő. Ezt a rendszert 2023-ban is finanszírozni tudjuk. Ötödik legfőbb eredmény, hogy megmaradt a munkaalapú társadalom - tette hozzá. A választási év ellenére sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt.

 

Ez 2023 legfontosabb kihívása

Sikerült legyőzni a liberális világban lévő hungarofóbiát és megállapodni az Unióval - mondta a kormányfő. 2023-ban a legfontosabb az lesz, hogy kimaradjunk a háborúból, az európai recesszióból, decemberre egy számjegyű legyen az infláció, és 30 évre emelkedjen a gyermeket vállaló nők körében az szja-mentesség.

 

Ez a megoldás a korrupciós botrányra

A baloldali pártok és a baloldali média között nincs különbség - mondta a kormányfő újságírói kérdésre válaszolva. A brüsszeli korrupciós botrány rossz hír az Unió minden tagállama számára - tette hozzá. Rombolja a teljes közösség erejét a mostani korrupciós botrány - mondta. 

Ha erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

 

Így védjük a határt

A kerítés nem tökéletes, 2500 embercsempész ül börtönben, és ez nem teszi okafogyottá a kerítést. Orbán Viktor elmondta, hogy fölállt egy teljesen új határvédelemmel foglalkozó testület, ünnepeljük, hogy Horvátország Schengen tagja lett, így hatékonyabbak leszünk, mint voltunk. Megegyeztünk a szerbekkel és osztrákokkal egy határvédelmi szövetségben - ismertette a kormányfő.

 

Ebben nem érdekelt Magyarország

Ukrán relációban egy független és szuverén Ukrajna magyar nemzeti érdek. Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az uniós és orosz gazdaságot teljesen kettéválasztjuk 

- mondta kérdésre a kormányfő. Magyarország mindig is visszautasította a csomag alapú megközelítést, mert ha egyszer valaki ezt legitim alapon megteszi, akkor abból precedens lesz. Mi nem tárgyaltunk a vitás ügyekről csomagban, de a cseh elnökség egy napra tette a szavazást. Rossz megoldásnak tartjuk, hogy nem államközi alapon támogatjuk Ukrajnát.  

 

Orbán Viktor elmondta, mit gondol a lengyelek álláspontjáról

Orbán Viktor kérdésre elmondta, van lengyel-magyar sorsközösség. A második világháborúban ők a győztes oldalon voltak, de azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként. Megalapozott történelmi sorsközösség van köztünk, nagy érték. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, a stratégiai célokban egyébként egyetértés van - mondta a kormányfő. A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak. A mi biztonságunkat nem Ukrajna, hanem a NATO adja - mondta a kormányfő. A lengyelek ezt másként látják - tette hozzá.  

 

A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez

A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A magyar rendszer mindig arra épült, hogy az energiaárakat nem rángatjuk - tette hozzá. 8-9 évig volt egy árstabilitás, most válság van, de nem mennék át a piaci rendszerhez alkalmazkodó szintre - mondta a kormányfő.  

 

Orbán Viktor: A tiltakozásnak válassza mindenki a törvényes formáját

Szokatlan, hogy nyílt törvénysértésre buzdítsa az akadémia a kormányt - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A tiltakozásnak válassza mindenki a törvényes formáját - közölte a kormányfő. Nekem is be kell tartatnom a törvényeket az állami alkalmazottakkal - tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy a pedagógusok oldalán áll. Az első foglalkozási csoport akinek bért emeltek a válság után, az a tanári kar volt - tette hozzá. Elfogadhatatlanul alacsony bérrel indulnak a kezdő tanárok. A kormány a következő években 10-10 százalékos béremelést tud adni. 

Ha uniós forrásokat tudunk biztosítani, akkor lesz pénzügyi megoldás a jogos pedagógusi igényekre.

 

Orbán Viktor: Ezt megértem

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, nem egy magyar jelenség a gazdasági helyzet nehézsége. Szakmailag nagyon nehéz kérdés, hogy sikerül-e kimaradni az európai recesszióból - tette hozzá. Nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben jegybankelnök, mint most, mert az infláció 20 százalék felett van. 

A magas kamatok ellehetetlenítik a vállalkozói rétegeket, ezért megértem, hogy a jegybankelnök unortodox módon viselkedik mostanság.

 

Maradhat a babaváró hitel

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy amíg bírják, fenn kell tartani a babaváró hitelt. Inkább erősíteni, és nem gyengíteni kell ezt - tette hozzá.

 

Először tűzszünet kell

Az oroszok és az ukránok azt mondják, hogy Magyarország kívül maradt a háborún - mondta egy másik kérdésre. Először tűzszünet kell, hogy ne halljon meg több ember, és legyenek tárgyalófelek, és meg kell nézni, hogy lehetne-e tárgyalásokkal rendezni a helyzetet - fejtette ki a kormányfő. Nem vitatjuk el Ukrajna jogát, hogy harccal megvédje a területeit.  

 

Ez lehet a V4 jövőbeli útja

Nincs napirenden, hogy az ERM2 rendszerbe belépjen Magyarország - mondta kérdésre Orbán Viktor. A vezetőknek vezetnie kell, és nem kell minden területhez értenie - mondta egy másik kérdésre. Válhatna az energetika egy kiemelt területté a V4-ek esetében, de az energiát is a szankciók felől közelítik meg - tette hozzá. Hamarosan lesz kormányközi tárgyalás Katarral, szerzünk be energiát Katarból - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.  

 

"Ha nem tartjuk be a jogszabályokat, akkor nem tudunk tárgyalni sem"

Mi külön akartuk választani a szakszervezeti és szakmai kérdéseket, és ezért jött létre a pedagóguskar - mondta egy másik kérdésre. Ha nem tartjuk be a jogszabályokat, akkor nem tudunk tárgyalni sem - tette hozzá. Nyilvánvaló szabadságsértés történt a kordonbontás előtt az akkori Gyurcsány-kormány alatt, és semmilyen párhuzamot nem lehet felállítani az akkori és a mostani helyzet között. 

 

Ha ma Paks2 meglenne, akkor most csak egy kávét kéne kérni

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy nem fogadja el azt a megközelítést, hogy egyesek szerint az etnikai homogenitás nem jó, míg a kevert társadalmak jobbak, mint a nem kevertek. A kormányfő egy másik kérdésre közölte, ha ma Paks2 meglenne, akkor most csak egy kávét kéne kérni. Reméli, hogy azok is elgondolkoznak, akik folyamatosan gáncsolták ezt a projektet - tette hozzá. Energiát csak vezetéken tudunk szerezni, és most egy hatalmas kábelépítésben vesz részt Magyarország. Persze folyamatosan tárgyalunk kikötőkkel is - mondta a kormányfő. Megváltást csak Paks2 hoz - tette hozzá.

 

Az euróhoz való csatlakozás lassítja a növekedést

Amíg nincsenek amerikai-orosz tárgyalások, addig nem lesz béke - mondta egy másik kérdésre Orbán. A forint árfolyamának és a gazdaság teljesítményének nincs egymáshoz köze, ezért ilyen esetben felmerülhet az euróhoz való csatlakozás. A másik érv, hogy az euróhoz való csatlakozás lassítja a növekedést - mondta a kormányfő. A gyors felzárkózást segíti az önálló valuta - tette hozzá. Orbán Viktor kérdésre elmondta, az Európai Néppárt nem nyerheti el a Fidesz bizalmát.

 

Ha beáll a blokkosodás, akkor annak Magyarország a vesztese lesz

Magyarország számos kérdésben nem ért egyet az Unióval, de ez nem elszigeteltség - mondta kérdésre a kormányfő. Egy uniós és NATO-tagállamot nem lehet elszigetelni - tette hozzá. Az államalapítás óta Magyarország mindig úgy vett részt együttműködésekben, hogy másokkal is kapcsolatban maradt. Ha beáll a blokkosodás, akkor annak Magyarország a vesztese lesz.

"Mindig törekedni kell az együttműködésre" - tette hozzá.

 

Legkésőbb a következő év végén lesz egy számjegyű infláció Magyarországon 

- mondta kérdésre Orbán Viktor.

 

Nem megszorítások kellenek

A kormány gazdaságpolitikájának a sajátossága, hogy nem megszorításokkal válaszol a kihívásokra. A legtöbb beruházás a 2022-es évben történt, és ezzel munkahelyek jöttek létre. A mi filozófiánk lényege a gazdasági aktivitás serkentése  - mondta a kormányfő. Január elsejével lesz költségvetés, és ezt be is terjesztik az Országgyűlésnek - mondta a kormányfő. 

 

A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy március-áprilisban kerülhet napirendre a 2024-es költségvetés elkészítése. A jegybank inflációs előrejelzésére épül a nyugdíjemelés, de folyamatosan figyelik a gazdasági folyamatokat, és annak fényében lehet későbbi emelés - mondta egy másik kérdésre. A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra.

 

Ezzel szétvernénk az Unió egységét

Az egész Dunaferr-ügy annyira kaotikus, hogy azt nehéz szavakkal leírni, ami ott van, de megpróbálják menteni, ami menthető - mondta a kormányfő. Ukrajnában több mint száz iskolát diszkriminálnak folyamatosan, és ezért nem segítjük elő Ukrajna semmilyen nemzetközi integrációját. A mostani törvény nem ad vissza semmit - tette hozzá. 

Minden szankciót ellenzünk, mert azok nem jók, egy szankciót sem támogattunk, de sohasem vétóztunk, mert azzal szétvernénk az Unió egységét. 

 

Orbán Viktor: Kitartunk a barátaink mellett

"Kitartunk a barátaink mellett" - mondta egy Donald Trumppal kapcsolatos kérdésre a kormányfő.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány