1 éve

Ha így sütöd a hurkát, biztosan nem durran ki

Beköszöntött a hideg, itt a disznótoros ideje! De sokszor még a leggyakorlottabb szakács serpenyőjében is kidurran a hurka, és oda az igazi élvezet. Ezzel a trükkel azonban garantáltan egyben marad!

Nincs is jobb, mint egy isteni sült hurka és kolbász vacsora, főleg, ha sikerül házi disznótoroshoz jutni. Erre a fejedelmi lakomára kevesen mondanak nemet, főleg, ha friss házi kenyér és savanyúság is kerül a tányérra. Jó ebéd vagy vacsora lehet belőle, és az biztos, hogy a család nem fog maradékot hagyni. Azonban nagyon sokszor hiába minden gondosság a sütésnél, csak kidurran a hurka. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elkerülni!

Nagy csalódás, ha szétdurran a sütőben a hurka. Fotó: shutterstock

A titok nyitja, hogy a hurkát soha ne kezdd el forró sütőben sütni. Tedd tepsibe, és legfeljebb 150 Celsius fokra tekerd fel a hőfokot. Sokan azt hiszik, azzal tesznek jót, ha megszurkálják a hurkát, pedig ennek pont az ellenkezője igaz: a szúrások helyén hajlamos szétrepedni a bél! A lassú sütés, alacsony hőfok akkor is tanácsos, ha tűzhelyen, serpenyőben sütöd; ekkor mindenképpen tegyél rá fedőt. Akár tűzhely, akár sütő, a hurka alá mindig kerüljön egy kevés zsiradék és víz.

Egyáltalán nem célravezető szurkálni. Fotó: shutterstock

Vannak, akik nem szeretik lefedni sülés közben a hurkát, hiszen úgy nem lesz roppanós a bőre; nekik nincs más választásuk, mint szurkálni. Ám nem feltétlen kell, hogy kidurranjon a szurkálástól, elég bevetni egy kevés fogpiszkálót; az így szúrt lyukak mellett távozni tudnak a gőzök, és nem reped meg a bél.

Szurkálás helyett segítség lehet a fogpiszkáló. (Fotó: Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Sok háziasszony egyéb trükköket is bevet, érdemes kipróbálni őket. Célszerű például sütés előtt 10-15 percre hideg vízbe áztatni a hurkákat, mert ettől rugalmassá válik a bőr, és kisebb az esély rá, hogy szétdurranjon. Fontos az is, hogy megbízható helyről származzon a hurka, és lehetőleg legyen jó minőségű, friss. Sütésnél 20 perc után forgasd meg a hurkákat, de figyelj rá, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Ha már szép piros kívülről, ki lehet venni a sütőből, és nincs más hátra, mint a tálalás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meztelen melleit mutogatja Cindy Crawford - fotók

metropol.hu

Tápai Szabina a tönkrement házasságáról: "Nem szépítem, volt megcsalás is"

hirtv.hu

Országos politikai botrány lett a beruházásból

ripost.hu

Az a furcsa, hogy csak most lett vége, mondja a barát Kucseráék házasságáról

mandiner.hu

Katonai szakértő: Ukrajna elfogyóban van

origo.hu

Teljesen meztelen legújabb fotóján Varga Viktor - fotó

mindmegette.hu

10 + 1 ropogós házi lángos, ami eltelít a téli napokon

ripost.hu

Budapestre érkezett a világhírű színész: 5 perces videóval jelentkezett be

ripost.hu

Földi pokol Bahmutban: Végzetes sebesülése okozta a kárpátaljai katona halálát

ripost.hu

Azt hitte, csak elfáradt: rákban meghalt a kismama, egyéves kislányát hagyta magára

ripost.hu

Flört a levegőben: ennek a 3 csillagjegynek félrelép most a párja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

FAZÉK

Ropogós csörögefánk: ezt a farsangi finomságot ne hagyd ki

FAZÉK

Így készül a kefires fánk: ennél gyorsabb recept nincs

FAZÉK

Eszméletlen fakanál-trükk: ettől lesz szupermagas a piskóta

FAZÉK

Készíts házi tésztát, rengeteget spórolhatsz vele

FAZÉK

Egyszerű házikenyér 45 perc alatt, kevesebb mint féláron

FAZÉK

Ezt a trükköt ismerned kell, ettől lesz isteni a tojásleves

FAZÉK

Bronzérmes lett a magyar csapat a gasztronómiai világdöntőn

FAZÉK

Isteni és omlós lesz a sült hús, ha beveted ezt az ősi trükköt