Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.15.

Így készül az egészséges és nagyon finom birsalmasajt

Most terem ez az illatos, finom gyümölcs, roskadásig vannak vele a pultok a piacon. De nem minden háziasszony mer belefogni a birsalmasajt készítésébe. Most viszont megmutatjuk a legtutibb receptet, amit lehetetlen elrontani!

Különleges formájú és aromájú termésével mindenkit levesz a lábáról, a belőle készült birsalmasajt pedig igazi különlegesség. Mégis sokan vannak, akik félnek elkészíteni ezt a finomságot, hiszen macerásnak gondolják a receptet. Valójában ez nem így van; a birsalmasajt elkészítésénél kevés egyszerűbb dolog létezik. Nem csupán azért érdemes belevágnod, mert rendkívül finom, hanem azért is, mert a birsalmasajt roppant egészséges is; a birset ugyanis már az ókorban is használták a gyógyászatban.

Nem csupán finom, egészséges is a birsalmasajt (Fotó: Shutterstock)

Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, de igazán különlegessé a P-vitamin tartalma teszi. Utóbbi erős antoxidáns, gátolja az öregedési folyamatokat a szervezetben, és erősíti a C-vitamin hatását. A birsalma enyhíti a gyomorpanaszokat, segít puffadás, székrekedés, de akár hasmenés esetén is. Sőt, menstruációs fájdalmak ellen, görcsoldóként is bevethetjük.

Évezredek óta ismert, hogy a birsalma gyógyító hatásokkal is bír (Fotó: pixabay.com)

A birsalma nyersen nem ehető, hiszen rendkívül fanyar, ráadásul nagyon kemény is a húsa. Sütve, főzve viszont igen, sőt, a leve is fogyasztható; de a legnépszerűbb a belőle készült birsalmasajt. Ez a finomság szeletelhető, könnyen elkészíthető, mindössze a tárolásánál kell betartani néhány alapszabályt. Mutatjuk a receptet!

Nem olyan bonyolult a birsalmasajt elkészítése, mint amilyennek elsőre látszik (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 db szegfűszeg
  • cukor
  • Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a birsalmákat, majd vágd negyedekbe, és távolítsd el a magházakat. Tedd egy lábasba a cikkeket, engedd fel annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi, majd adj hozzá egy kevés frissen facsart citromlevet, vagy egy karika citromot. Mehet bele a fahéj, a szegfűszeg; majd 15 percig forrald az egészet.
  • Forralás után öntsd másik edénybe a főzőlevet, vedd ki a citromdarabokat, a főtt birset pedig turmixold össze. A masszába most mehet a cukor: feleannyi legyen, mint a főtt, passzírozott birs mennyisége, de ha biztosra akarsz menni, számolj 80 százalékkal.
  • A cukorral együtt újra forrald fel a masszát, és hagyd rotyogni néhány percig. Kóstold meg; ha túl édesnek érzed, csavarj bele még egy citromot.
  • A masszát azonnal öntsd formába, amint levetted a tűztől; a legjobb a sütőpapírral bélelt tepsi. Ha kihűlt, a kész birsalmasajtot tedd hűvősebb helyre, ahol körülbelül egy hét alatt szárad ki.
  • Natúran is finom, de érdemes megbolondítani egy kicsit: fahéj, szegfűszeg, dió, aszalt gyümölcsök egyaránt jól állnak neki (Fotó: 123rf)

    Készítheted hámozott birsből is, ekkor az első főzés után célszerű lehúzni a gyümölcs héját, hiszen így sokkal könnyebb, mint nyersen. Meg is bolondíthatod egy kevés dióval, mandulával, mogyoróval, de akár aszalt szilvával és áfonyával is. Arra mindig ügyelj, hogy ne öntsd túl vastagra a sajtot, mert a közepe úgy nem biztos, hogy megköt. A kiöntött sajtot két nap után fordítsd át, hogy a másik oldala is szikkadni tudjon. Az egy hét száradás után lezárt dobozban tárold a hűtőben, hogy tovább ne száradjon, és ne érje fény.

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek