FAZÉK

Hihetetlen, mit készített birsalmából a magyar háziasszony

Nem lekvár, nem is pálinka, és nem birsalmasajt. Ez valami sokkal különlegesebb és izgalmasabb. Az biztos, hogy leesik az álla, aki meglátja – és az egyik legjobb vendégcsalogató. Mutatjuk a receptet!
  • Szerző:

Elérkezett az ősz, vagyis az almaszezon, készül a birsalmasajt, a befőtt, de egy háziasszony olyasmi készített, amivel mindenkit meglepett.

Isteni gyömbéres bonbont készített birsalmából. Macerás munka, de a végeredmény miatt megéri, az édes és finom csemege igazi különlegesség.

Fotó: Pixabay

Hozzávalók

Fotó: Lonci Bartok Facebook Vali hagyományos konyhája

- Birsalma

- Kristálycukor

- Víz

- Ízlés szerint gyömbér

Elkészítés:

Fotó: Lonci Bartok Facebook Vali hagyományos konyhája

- A birsalmákról jó alaposan le kell dörzsölni a szőrt, majd kimagozni őket, és héjastul feldarabolni.

- Ezután fel kell tenni főni annyi vízben, amennyi épphogy ellepi, és addig főzni, míg teljesen puha nem lesz.

- Leszűrés után a léből lehet készíteni birsalmazselét; a bonbon a gyümölcs húsából készül.

- A gyömbért finomra kell darabolni, és hozzáadni a főtt birsalmához; utána jöhet a cukor és a főzés.

- Egy kilogramm gyümölcshöz 1 kg cukrot kell adni, és folyamatos kevergetés mellett addig főzni, míg el nem válik az edény aljától.

- Ezután a masszát sütőpapírra kell kenni fél centiméteres vastagságban, és nyitott sütőajtóval, 100 fokon sütni 3-4 órán keresztül.

- Végül nincs más teendő, mint feldarabolni az anyagot bonbon méretűre, és a legvégén finom cukorban vagy porcukorban megforgatni.

Fotó: Lonci Bartok Facebook Vali hagyományos konyhája

Ugyan hosszadalmas elkészíteni, de mindenki megnyalja utána a tíz ujját!