Létrehozva: 2015.10.19.

Egész télen gyógyít a legillatosabb magyar gyümölcs

Vegyél néhány kilóval a sárga birsbõl, csodálatos finomságokat készíthetsz belõle! Ha megtanulsz vele bánni, egész télire lesz egészséges nasid otthon! A birs kincs!

Nemcsak finom, egészséges is!

A birsalmát P-vitamin tartalma teszi különlegessé. Mivel ez az anyag erős antioxidáns, gátolja a szervezet öregedési folyamatait, emellett elősegíti, erősíti a C-vitamin áldásos hatásait.

Számos vitamin is nagy mennyiségben található benne, így A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin, vagyis a birs erősíti az immunrendszerünket. De enyhít a gyomorpanaszokat is, segít puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés esetén is.  Remek görcsoldó, még menstruációs fájdalmak ellen is bevethetjük. Ciklus előtti napokban érdemes meginni 1-2 pohár birslét.

Birsalmasajt

Íme, a legegyszerűbb recept:

Hámozz meg 3 kg birsalmát, a gyümölcsök magházát vágd ki. Darabolhatod is, de nem muszáj. Tedd fel annyi vízben főni, amennyi épp csak ellepi. Ízesítsd 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal és 1 db szegfűszeggel, cukor még nem kell bele. Tehetsz a főzővízbe néhány citromkarikát is. Legföljebb 5-8 percig forrald, majd öntsd le róla főzőlét, a citromdarabokat emeld ki, a megfőtt birset pedig turmixold össze. A masszába tegyél 30 százaléknyi cukrot. A birspépet újra forrald fel és néhány percig hagyd rotyogni. Vigyázat, prüszköl, köpköd, mint egy vulkán! Ha túl édesnek érzed, facsarj bele még egy citromot. A forró birsmasszát öntsd formába, legpraktikusabb a sütőpapírral bélelt tepsi.

Készítsd nyírfacukorral!

Cukor helyett használj édesítőt, hogy még jobban érvényesülhessen a birs egészségvédő hatása. Részben vagy egészben váltsd ki a cukrot nyírfacukorral, de figyelj, arányaiban sokkal kevesebb kell belőle, mert intenzívebben édesebb. Célszerű eleve kevesebb vízben főzni fel a birset, hogy a végén sűrűbb lehessen a pép. Nyírfacukorral ugyanis lassabban keményedik a birsalmasajt. De nem kell lemondani róla, meg fog szikkadni, türelem! Nagy előny viszont, hogy az így készített birsalmasajt később kevésbé hajlamos a penészedésre.

Ha nincs kedved hámozni!

Sajthoz főzheted héjastól is a birset, hiszen a gyümölcs pektintartalmának nagy része a héj alatt raktározódik. Ám így a forró masszát kiöntés előtt át kell passzíroznod.    

Diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket bele!

Ha unalmasnak találod a hagyományos változatot, bátran variáld dióval, mandulával, mogyoróval, akár aszalt gyümölcsökkel, például szilvával és áfonyával. A magvakat pirítsd meg, mielőtt hozzáadod a sajthoz – a nyers magoktól ugyanis hamarabb megindul a penészedés.  

FONTOS!

  • Ne öntsd túl vastagra a sajtot, mert a közepe nem biztos, hogy megköt!
  • A kiöntött sajtot két nap után fordítsd át, hogy a másik oldala is szikkadni tudjon. Átfordítás nélkül az alja bepárásodik és penészedhet.
  • A birsalmasajt világos árnyalattal igazán kívánatos. Ennek érdekében készítéskor keverj késhegynyi citromsavat a forró masszába.

    Hogyan tárold?

    A kész sajtot fektesd sütőpapírral bélelt dobozba. Több réteget is rakhatsz egymásra. A dobozt tartsd hűtőben vagy hideg kamrában. Ne érje fény, és ne száradjon ki túlságosan.

    Birsalmasajtot az asztalra!

    A birsalmasajt nem csak ízletes őszi snack, de jó néhány étel zseniális kiegészítője is. Nem hiányozhat például a klasszikus gyümölcskenyérből, májpástétommal, sonkával, márványsajttal csodálatosan harmonikus ízvilágot teremt. Ami pedig birsalma kategóriában a csúcs: készíts barna kenyérre helyezett sült libamájjal birsalmasajtos falatkákat - mennyei!

    De ha csak egy szelet érett sajtot teszel gazdagabbá birsalmasajttal, már nyert ügyed van!

     

    +1 TIPP

    Õszi limonádé

    A leöntött birslét töltsd üvegekbe, bő egy hétig eláll a hűtőben. Vízzel hígítva kevés citrommal a legfinomabb őszi limonádé! Almabort is bolondíthatsz vele.

    Birsalmakompót

    Hozzávalók:

    2 kg birsalma

    1 tk őrölt fahéj

    1 szegfűszeg

    1 citrom

    Így készítsd:

    Hámozd meg és szeleteld fel a birsalmát. Tedd a szeleteket épp annyi forró vízbe, amennyi ellepi, add hozzá az illatos fűszereket, csavard rá a citrom levét, de csak 2-3 percig hagyd forrni.

    Ne főzd hosszasan, mert a birs péppé változik!

    Húzd le az edényt a tűzről, kész is a kompót! Ne tegyél bele cukrot, a birs sokkal finomabb natúran. Mivel a gyümölcs rengeteg pektint tartalmaz, cukor nélkül is sűrű, szirupos lesz a leve. Isteni finom!

    TIPP:

    Birsalmabefőttet is készíthetsz ugyanezzel a módszerrel. A kompótot frissen, forrón szedd előre sterilizált üvegekbe, majd a tetőt jó erősen csavard rá, Az üveget fejjel lefelé állítva hagyd kihűlni!

    A kompótot aszalt gyümölcsökkel is szervírozhatod! Az aszalványokat néhány órán keresztül hagyd  ázni a kompót levében, hogy mire az asztalra kerül a csemege, kellemesen összeérjenek az ízek.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    borsonline.hu

    "Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

    vg.hu

    Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

    ripost.hu

    „Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    lakaskultura.hu

    Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

    ripost.hu

    Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    „7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

    ÉLETMÓDI

    Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

    ÉLETMÓDI

    A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

    ÉLETMÓDI

    Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

    ÉLETMÓDI

    Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

    ÉLETMÓDI

    Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!