MEDICINA

Fontos tudni, valójában erre jó a C-vitamin

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin. Vízben oldódik és a vizelettel együtt távozik az emberi szervezetből. Minden egyes nap pótolnunk el. Megéri, mert nagyon sok és sokféle betegségtől óvhat meg bennünket. Többek között az immunrendszerünket védi, de számos más pozitív hatása is ismeretes.
címkék:
  • Szerző:

A C-vitamin mint az immunrendszer őre
Amennyiben nem viszünk elegendő C-vitamint a szervezetünkbe, úgy csökken a szervezet immunitása, és így sokkal sérülékenyebbek leszünk a különféle fertőzésekkel szemben. A C-vitamin elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, illetve megkönnyíti azok mozgását, így hatékonyabban tudnak megküzdeni a kórokozókkal szemben. A C-vitamin ezen kívül a T-limfocita számát is megnöveli, ami különösen fontos, ha valaki rákos betegségben szenved.
A C-vitamin-bevitel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát
Amennyiben elegendő C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, úgy csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Kutatások igazolják, hogy a C-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét is. Egy tanulmányban arról is beszámoltak, hogy minél magasabb a szervezetben a C-vitamin szintje, annál alacsonyabb a szívelégtelenség kialakulásának az esélye.
A C-vitamin egyéb hatásai
Kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a C-vitamin nem csupán a szív- és érrendszeri betegségek ellen védhet meg bennünket, hanem a stroke és a cukorbetegség kialakulása ellen is védelmet élvezhetünk vele. A rendszeres C-vitamin-fogyasztás jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának az esélyét, de nemcsak a stroke ellen védhet meg bennünket, hanem a szívizomsejtek működésére is pozitív hatással van.
A C-vitamin-szint és a cukorbetegség kialakulása között is összefüggést véltek felfedezni. A kutatásba bevont személyek esetében annak volt kisebb esélye erre a krónikus betegségre, akinek a szervezetében elegendő C-vitamint mértek.
Még a bőrünket is védi
A C-vitamin még a bőrünk egészségét is biztosítani tudja. A C-vitamin nagyon hasznos a bőr számára, melyet sok anyag károsíthat. Ilyen például az UV-sugárzás és a cigarettafüst. Mindkettő elősegíti a szabadgyök-képződést, viszont a C-vitamin semlegesíteni tudja ezeket is. A másik antioxidáns vitamin az E-vitamin. Ez a két vitamin nagyon hatékony lehet a DNS-károsodás elleni küzdelemben.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?