Aki szokott szilvás gombócot készteni, az imádni fogja ezt a receptet is, mert a sárgabarackos gombóc is fantasztikus ötlet! A háziasszonyok titkos receptjét te is el tudod készíteni. Már nem mumus a gombócfőzés! Ez a barackos gombóc a család minden tagjának ízleni fog.
Házi barackos gombóc
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
10 dkg cukor vagy barna cukor
1 kg burgonya
30 dkg liszt
1 db tojás
2 ek vaj
5 ek zsemlemorzsa-hozzá 1 ek vaj
1 ek. fahéj
só
Így készítsd el:
A megtisztított, kimagozott barackokat cukorban és a fahéjban forgasd meg.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakd be a vágott felükkel felfelé forgatva a gyümölcsöket és 140 C fokos sütőben, légkeverésessel karamellizáld őket 20-25 perc alatt, majd hagyd kihülni.
A zsemlemorzsát olvasztott vajon pirítsd aranybarnára és tedd félre.
Sós vízben főzd meg a krumplit, és kruplinyomóval nyomd át. Terítsd szét egy tálcán, hagyd hűlni. A krumplihoz adj hozzá lisztet, tojást, sót és 1 evőkanál vajat. Ha ragadós a gombóc tésztája, adj hozzá még egy kis lisztet.
Alaposan gyúrd össze, majd nyújtsd ki 1 cm vastagságúra. Vágj belőle kis négyzeteket, és helyezz bele mindenegyikbe egy-egy barackot. Fogd össze a tészta négy sarkát és formázz gombócot belőle.
Forrásban lévő sós vízben főzd meg őket, majd amikor a felszínre jönnek a gombócok szűrővel vedd ki.
Pirított zsemlemorzsában forgasd meg.
Fahéjas porcukorral, ízlés szerint tejföllel tálald. Van aki lekvárt tesz a tetejére. Ahogy tetszik!