1 éve

Drága a málna? Így főzz belőle lekvárt!

Dúsítsd barackkal, hogy szuper finom dzsemet rakhass el télire!

A málna az egyik legkedveltebb hazai gyümölcsünk, kicsik és nagyok egyaránt rajonganak érte! Sajnos a málnaszezon nem tart sokáig, és mivel egyre kevesebben foglalkoznak málnatermesztéssel, ezért elég borsos ára van ennek az ízletes gyümölcsnek. Aggodalomra azonban semmi ok, mert egy kis leleményességgel mennyei lekvárt rakhatsz el télire. Ha más, olcsóbb gyümölccsel dúsítod a málnát, télen a saját gyümölcslekvárodat bonthatod fel, hogy újra felidézhesd a nyár ízeit.

A sárgabarack, a nektarin és az őszibarack is tökéletesen illik a málnához, ezért most egy isteni málnás sárgabaracklekvár receptet mutatunk! Ha nagyobb adagot szeretnél elrakni, akkor nyugodtan duplázd vagy triplázd a mennyiséget, szuper finom lesz!

Málnás sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sárgabarack (nektarinnal is helyettesítheted)
  • 30 dkg málna
  • 1 tasak dzsemfix (2:1)
  • Így készítsd el:

  • Ha szeretnéd megtisztítani a sárgabarackot a héjától, rakd egy percre forró vízbe, majd ha kicsit lehűlt, egyszerűen húzd le a héját. Magozd ki és darabold fel.
  • A málnát alaposan tisztítsd meg és egy villával törd össze, vagy turmixold le, ha homogénebb állagot szeretnél. Amennyiben zavarnak a magok, egy szűrőn átpasszírozhatod a málnát még főzés előtt, de alapvetően nem rontja el a lekvár ízét, ha benne maradnak az apró magocskák.

  • Az előkészített sárgabarackot rakd bele egy főzőedénybe. A dzsemfixet add hozzá a gyümölcshöz. Állandó keverés mellett nagy lángon forrald fel a lekvárt.

    A sárgabarack az egyik legegészségesebb gyümölcs
    Fotó: Pixabay.com

  • Miután felforrt a sárgabarack, folyamatos kavargatva, közepes lángon még fél óráig főzd a lekvárt. Így sok nedvesség elpárolog, és szépen besűrűsödik a lekvár. Ekkor belerakhatod a málnát is, és még további 5 percig forrald a lekvárt folyamatos keverés mellett, majd húzd félre a tűzről. A tetején képződött habot nyugodtan távolítsd el, ha zavar.

  • Még forrón töltsd a málnás sárgabaracklekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.

    Ezzel a módszerrel a málnás sárgabarackdzsem nagyon sokáig eláll, így akár télen is élvezheted ezt a mennyei, nyarat idéző, zamatos lekvárt. A lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, tortába, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes.

    Ha szeretnél kísérletezni az ízekkel, készíthetsz fahéjas-vaníliás változatot, mentával, citromfűvel vagy bazsalikommal mennyei párosítást alkot, de dúsíthatod más gyümölcsfélékkel, például meggyel is. Biztosan hamar elfogy majd belőle az összes üveg.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!