Létrehozva: 2019.07.13.

Sárgabaracklekvár miatt estek egymásnak a magyar háziasszonyok

Beérett a sárgabarack a fákon, nem is akármennyi! Ezerrel fõzik a lekvárt a háziasszonyok. De hogyan lesz a lehetõ legtökéletesebb az édes finomság? Boros Vali erre is megmondja a tutit...

Idén hihetetlenül kedvez az időjárás a sárgabaracknak, csak úgy ontják az édes, friss gyümölcsöt a fák, nem győzik feldolgozni a bőséges termést a háziasszonyok. Fel is merül a kérdés, vajon hogyan lesz a legfinomabb, legszebb a sárgabaracklekvár? Ki más tudná erre a választ, mint Boros Vali, a szabolcsi szuper-háziasszony? Egy Facebook-csoportban legalábbis szinte ölre mentek az asszonyok, mindenki másképp tudta a tökéletes lekvárreceptet. Majd megjelent Valika, és megmondta a tutit.

A háziasszonyok sok mindenben nem értettek egyet: sem abban, hogy kell-e tartósító és bolti zselésítő anyag, sem abban, hogy le kell-e húzni a barack héját – de azt szinte mindannyian kijelentették, hogy a sárgabaracklekvár egy idő után óhatatlanul bebarnul, sokszor az eltevés után egy-két héttel. Pedig úgy lenne igazán mutatós, ha megmaradna a szép, sárga színe! Valika ennek a titkát is elárulta; lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgabarack
  • 16 dkg cukor
  • egy lapos evőkanál természetes pektin (almapektin)
  • egy késhegynyi citromsav
  • Elkészítés:

    1. Valika mosás és magozás után nem húzza le a barackok héját, mert szerinte az nagyon értékes része a gyümölcsnek, és szebb lesz tőle a lekvár színe.

    2. Félbedarabolva teszi fel a gyümölcsöt főni, negyven percig, kis lángon. Nagyon fontos, hogy nem teszi bele a cukrot, csak akkor, amikor már szépen összeesett a barack. A lekvár ugyanis attól barnul meg, hogy túl sok cukor kerül bele, és túl korán.

    3. Ezután leveszi a tűzről, és botmixerrel simára dolgozza a masszát. Utána visszakerül az egész a tűzhelyre; Valika ekkor teszi hozzá a pektint, és a kívánt állagúra főzi.

    A legeslegvégén, amikor már nem fő, belekerül a citromsav, ami segít megtartani a lekvár színét. Ezután forró üvegekbe szedi a lekvárt, lezárás után fejjel lefelé állítja az üvegeket tíz percre, majd mindet száraz dunsztba teszi.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

    origo.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

    borsonline.hu

    "Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

    hirtv.hu

    "Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

    ripost.hu

    "Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

    mandiner.hu

    Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

    origo.hu

    Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

    travelo.hu

    Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

    ripost.hu

    Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

    ripost.hu

    Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó