FAZÉK

Sárgabaracklekvár miatt estek egymásnak a magyar háziasszonyok

Beérett a sárgabarack a fákon, nem is akármennyi! Ezerrel főzik a lekvárt a háziasszonyok. De hogyan lesz a lehető legtökéletesebb az édes finomság? Boros Vali erre is megmondja a tutit...
  • Szerző: Ripost

Idén hihetetlenül kedvez az időjárás a sárgabaracknak, csak úgy ontják az édes, friss gyümölcsöt a fák, nem győzik feldolgozni a bőséges termést a háziasszonyok. Fel is merül a kérdés, vajon hogyan lesz a legfinomabb, legszebb a sárgabaracklekvár? Ki más tudná erre a választ, mint Boros Vali, a szabolcsi szuper-háziasszony? Egy Facebook-csoportban legalábbis szinte ölre mentek az asszonyok, mindenki másképp tudta a tökéletes lekvárreceptet. Majd megjelent Valika, és megmondta a tutit.

A háziasszonyok sok mindenben nem értettek egyet: sem abban, hogy kell-e tartósító és bolti zselésítő anyag, sem abban, hogy le kell-e húzni a barack héját – de azt szinte mindannyian kijelentették, hogy a sárgabaracklekvár egy idő után óhatatlanul bebarnul, sokszor az eltevés után egy-két héttel. Pedig úgy lenne igazán mutatós, ha megmaradna a szép, sárga színe! Valika ennek a titkát is elárulta; lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgabarack
  • 16 dkg cukor
  • egy lapos evőkanál természetes pektin (almapektin)
  • egy késhegynyi citromsav

Elkészítés:

1. Valika mosás és magozás után nem húzza le a barackok héját, mert szerinte az nagyon értékes része a gyümölcsnek, és szebb lesz tőle a lekvár színe.

2. Félbedarabolva teszi fel a gyümölcsöt főni, negyven percig, kis lángon. Nagyon fontos, hogy nem teszi bele a cukrot, csak akkor, amikor már szépen összeesett a barack. A lekvár ugyanis attól barnul meg, hogy túl sok cukor kerül bele, és túl korán.

3. Ezután leveszi a tűzről, és botmixerrel simára dolgozza a masszát. Utána visszakerül az egész a tűzhelyre; Valika ekkor teszi hozzá a pektint, és a kívánt állagúra főzi.

A legeslegvégén, amikor már nem fő, belekerül a citromsav, ami segít megtartani a lekvár színét. Ezután forró üvegekbe szedi a lekvárt, lezárás után fejjel lefelé állítja az üvegeket tíz percre, majd mindet száraz dunsztba teszi.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?