A tojásról régóta tudjuk, hogy a reggeli ételek királya. De a rántotta és a tükörtojás egy idő után unalmassá válik: ilyenkor lép be a képbe a tojásmuffin, amit a bacon csodálatos íze egészít ki. Íme, a recept
A tojás egyik legjobb tulajdonsága, hogy miközben délig eltelít, és hasznos tápanyagok egész sorával látja el a szervezetedet, fehérjetartalmánál fogva a fogyást is beindítja. Ha szeretnéd éhezés nélkül, egészségesen és tartósan leadni a felesleges kilókat, készítsd el reggelire ezt a finom receptet. Íme, a szalonnás-sajtos tojásmuffin.
A párod se fog panaszkodni, hiszen a bacon és a tojás ízvilága együtt a férfiaknak is az ínyére van. Akár a munkahelyedre menet, útközben is megeheted ezt a finomságot – de persze a legjobb ötlet otthon, asztalnál ülve, késsel-villával, melegen elfogyasztani a kávé és egy pohár gyümölcslé mellett. Mutatjuk is a szuper szalonnás tojásmuffin receptjét
Másfél doboz joghurt vagy 1,25 csésze aludttej, esetleg író
1 nagyobb fej hagyma apró kockákra vágva
1/3 csésze növényi olaj
2 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
Másfél kávéskanál só
Fél kávéskanál frissen őrölt fekete bors
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazd ki egy 6 darabos muffinsütő mélyedéseit alaposan. Lehetőleg olyan muffinsütőt használj a tojásmuffin elkészítéséhez,a melyben nagyobbak a mélyedések, hiszen egy-egy egész tojásnak is bele kell majd férnie a tészta mellett.
Mosd meg a tojásokat, tedd őket egy lábasban hideg vízbe. Forrald fel a vizet, majd vedd a lángot takarékra, és a forrástól számított 10-11 perc alatt főzd keményre a tojásokat.
Öblítsd le a főtt tojásokat hideg vízzel, és szedd le a héjukat. A megpucolt főtt tojásokat hagyd egészben.
Amíg a tojás fő, a másik főzőlapra tegyél fel egy kisebb serpenyőt, és pirítsd meg benne a szalonnakockákat. Szedd ki szűrőkanállal a zsírból a pirított szalonnát és tedd konyhai papírtörlőre, amíg langyosra hűl.
Egy nagyobb edényben keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a borssal. Egy másik edényben keverd össze a joghurtot vagy aludttejet (esetleg írót).
Keverd a joghurtos-olajos keveréket a lisztes keverékhez, és készítsd belőlük csomómentes, sűrű, de még folyós tésztát. Forgasd bele a tésztába a kihűlt sült szalonnát, a hagymát, és egy csészényi reszelt sajtot.
Kanalazz a muffinsütő mélyedéseinek aljába egy keveset a tojásmuffin tésztájából, töltsd meg a mélyedéseket nagyjából egyharmadukig.
A tészta tetejére mindegyik mélyedésbe tegyél egy egész főtt tojást. A maradék tésztát oszd el egyenlően a mélyedések között, és nyomkodd bele a tojást, úgy, hogy a tészta mindenütt befedje.
Szórj a muffinok tetejére reszelt sajtot, majd süsd az előmelegített sütőben 17-20 percig a muffinokat, amíg tűpróbáig sülnek, a sajt pedig szépen ráolvad a tetejükre. Tálalás előtt hagyd 5 percig hűlni őket. Előző este is elkészítheted a muffinokat, reggel pedig akár a mikróban is megmelegítheted őket.