A tojásról régóta tudjuk, hogy a reggeli ételek királya. De a rántotta és a tükörtojás egy idő után unalmassá válik: ilyenkor lép be a képbe a tojásmuffin, amit a bacon csodálatos íze egészít ki. Íme, a recept
A tojás egyik legjobb tulajdonsága, hogy miközben délig eltelít, és hasznos tápanyagok egész sorával látja el a szervezetedet, fehérjetartalmánál fogva a fogyást is beindítja. Ha szeretnéd éhezés nélkül, egészségesen és tartósan leadni a felesleges kilókat, készítsd el reggelire ezt a finom receptet. Íme, a szalonnás-sajtos tojásmuffin.
A párod se fog panaszkodni, hiszen a bacon és a tojás ízvilága együtt a férfiaknak is az ínyére van. Akár a munkahelyedre menet, útközben is megeheted ezt a finomságot – de persze a legjobb ötlet otthon, asztalnál ülve, késsel-villával, melegen elfogyasztani a kávé és egy pohár gyümölcslé mellett. Mutatjuk is a szuper szalonnás tojásmuffin receptjét
Szalonnás-sajtos tojásmuffin
Frissen, forrón a legjobb, de akár a munkahelyedre is magaddal viheted (Fotó: unsplash.com)
Másfél doboz joghurt vagy 1,25 csésze aludttej, esetleg író
1 nagyobb fej hagyma apró kockákra vágva
1/3 csésze növényi olaj
2 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
Másfél kávéskanál só
Fél kávéskanál frissen őrölt fekete bors
Így készítsd el:
Minden muffin egy egész főtt tojást rejt (Fotó: pixabay.com)
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazd ki egy 6 darabos muffinsütő mélyedéseit alaposan. Lehetőleg olyan muffinsütőt használj a tojásmuffin elkészítéséhez,a melyben nagyobbak a mélyedések, hiszen egy-egy egész tojásnak is bele kell majd férnie a tészta mellett.
Mosd meg a tojásokat, tedd őket egy lábasban hideg vízbe. Forrald fel a vizet, majd vedd a lángot takarékra, és a forrástól számított 10-11 perc alatt főzd keményre a tojásokat.
Öblítsd le a főtt tojásokat hideg vízzel, és szedd le a héjukat. A megpucolt főtt tojásokat hagyd egészben.
Amíg a tojás fő, a másik főzőlapra tegyél fel egy kisebb serpenyőt, és pirítsd meg benne a szalonnakockákat. Szedd ki szűrőkanállal a zsírból a pirított szalonnát és tedd konyhai papírtörlőre, amíg langyosra hűl.
Egy nagyobb edényben keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a borssal. Egy másik edényben keverd össze a joghurtot vagy aludttejet (esetleg írót).
Keverd a joghurtos-olajos keveréket a lisztes keverékhez, és készítsd belőlük csomómentes, sűrű, de még folyós tésztát. Forgasd bele a tésztába a kihűlt sült szalonnát, a hagymát, és egy csészényi reszelt sajtot.
Kanalazz a muffinsütő mélyedéseinek aljába egy keveset a tojásmuffin tésztájából, töltsd meg a mélyedéseket nagyjából egyharmadukig.
A tészta tetejére mindegyik mélyedésbe tegyél egy egész főtt tojást. A maradék tésztát oszd el egyenlően a mélyedések között, és nyomkodd bele a tojást, úgy, hogy a tészta mindenütt befedje.
Szórj a muffinok tetejére reszelt sajtot, majd süsd az előmelegített sütőben 17-20 percig a muffinokat, amíg tűpróbáig sülnek, a sajt pedig szépen ráolvad a tetejükre. Tálalás előtt hagyd 5 percig hűlni őket. Előző este is elkészítheted a muffinokat, reggel pedig akár a mikróban is megmelegítheted őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.