Létrehozva: 2019.09.18.

Elárulták a titkot a háziasszonyok: Így jön le szépen a főtt tojás héja

Igen bosszantó, amikor a héjjal együtt lejön a tojás fehérje is nagy darabokban. Kárba is vész a finomság, és tálaláskor sem a legszebb látvány. Szerencsére van megoldás, méghozzá egyszerűbb, mint gondolnád!

Mindenki járt már úgy, hogy pucoláskor a főtt tojás cafatokra szakadt; különösen nagyobb mennyiségnél bosszantó a dolog. Így járt egy háziasszony is, aki egy Facebook csoportban kért segítséget, mert az összes tojása foszlós lett. Az asszonyok össze is dugták a fejüket, és megosztották egymással a legjobb praktikákat.

Fotó: Serbán Csilla Facebook, Vali hagyományos konyhája

1. Túl friss a tojás

Fotó: Pixabay

Általában megegyeztek a vélemények abban, hogy akkor jár így az ember, ha a tojás még alig egy-két napos; legalább egy hetes tojás alkalmas arra, hogy szép, szendvicshez vagy rakott krumplihoz való főtt tojás legyen belőle. Ez bolti tojás esetén nem lehet probléma, falun annál inkább: bármilyen nagy a kísértés, hogy a tyúk alól nemrég kivett darabokat főzzük meg, a tanácsok szerint érdemes várni vele inkább legalább egy hetet, de a tíz nap a tuti.

2. A főzésen áll vagy bukik minden

Fotó: Pixabay

Megoszlottak a vélemények, vajon hideg vízben kell-e feltenni a tojásokat a tűzhelyre, vagy már csak akkor kell beledobni őket, ha a főzővíz lobog. Mindenesetre egy dologban biztosan egyetértettek az asszonyok: hogy főzés után azonnal jégideg vízbe kell tenni a tojásokat, és bene hagyni, míg ki nem hűlnek. Így biztos, hogy szépen le fog jönni a héjuk.

3. Most akkor kell só, vagy nem kell?

Fotó: Pixabay

Rengeteg vélemény érkezett arról, hogy a főzővízbe kell legalább egy csipet só, de van, aki egy evőkanállal beleszór. Az biztos, hogy a tojás héja kevésbé hajlamos megrepedni, tehát ártani nem árthat.

4. A pucolás rejtelmei

Fotó: Pixabay

Általánosan bevált biztos módszer nincs tehát, így mindenki másra esküszik. Például van, aki a hideg vizes fürdetés előtt enyhén összetöri a tojások héját, hogy könnyebb legyen megpucolni, de van, aki a csúcsán betöri, miután kihűlt, és belefúj. Így levegő kerül a héj alá, ami aztán így könnyen lejön.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

life.hu

Ettől leszünk formásabbak - A 6 legjobb gyakorlati tipp nőknek

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet