OTTHONKA

A legjobb trükkök, hogy soha ne repedjen meg a főtt tojás

Téged is bosszant, hogy megreped a főzésnél a tojás héja? Íme, néhány trükk, hogy elkerüld a kellemetlenséget.

Tökéletes főtt tojást készíteni nem is olyan egyszerű feladat. Sokszor a héja főzés közben megrepedezik, vízízű lesz, és nem is túl gusztusos. Ezt a problémát igyekszünk most megoldani, összeszedtünk néhány trükköt, amellyel ezt megelőzheted.

Főtt tojás

Fő a tojás (Fotó: Profimedia)

Az egyik tipp szerint a legjobb, ha pár órával főzés előtt kiveszed a hűtőből a tojást, hogy szobahőmérsékleten kerüljön a vízbe. A tojást hideg, egy evőkanál sóval elkevert vízbe tedd, és lassan forrald fel a vizet, majd a forráspont elérése után azonnal tedd takarékra, hogy a zubogva forró folyadék ne dobálja ide-oda a tojást.

Az is jó megoldás, ha a tojás gömbölyűbb végébe egy pici lyukat ütsz egy tűvel, hogy kiegyenlítődjön a tojás belseje és külseje közti nyomáskülönbség. Alufóliába csomagolva is megfőzheted a tojást, ám számíts rá, hogy a kemény tojáshoz szükséges 8-9 perces főzési idő, ilyenkor egy perccel meghosszabbodik. A tojások vízbe helyezéséhez használj evőkanalat.

A nagyon friss tojást főzés után nehezebb megpucolni, így jobb, ha pár naposat használsz az étel készítésénél. Amikor kiveszed a főzővízből, hideg vízzel öblítsd le, hogy könnyen lejöjjön a héja. Így lehet tökéletes főtt tojást főzni!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?