OTTHONKA

Hoppácska! Kiderült, miért fényesebb az alufólia egyik oldala

Megválaszolták a mindannyiunkat feszítő konyhai kérdést: vajon az alufólia fényes és matt oldala más célt szolgál? Mire kell odafigyelnünk, ha fóliával sütünk-főzünk?
címkék:

Az alufólia fényes és matt oldalára vonatkozó kérdés olyan triviálisnak tűnik, hogy a legtöbben nem is merik feltenni. De tényleg, miért tér el egymástól az alufólia két oldala? Miért fényesebb az egyik oldal, mint a másik? Van ennek jelentősége a konyhában, vagy teljesen mindegy, melyik oldal fordul az étel felé?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alufólia 01

Miért van két különböző oldala?
Fotó: Pixabay.com

A titok a hengerelés

A szakértők végre elárulták a megfejtést: az alufólia két oldala lényegében csak a megjelenésében tér el egymástól, mindkét oldal ugyanazt tudja. A sütésnél, főzésnél teljesen mindegy, melyik oldal van az étel felé, vagyis ízlés szerint választhatunk közülük.

De akkor vajon miért különböző a két felület? A titok nyitja az alufólia gyártási módja. Az alufóliát hengereléssel állítják elő, vagyis hő és nyomás segítségével préselik hajszálvékonyra a fém alapanyagot. Egyszerre két réteg fóliát hengerel a gép. Az az oldal, ahol az alufólia érintkezik a másik réteggel, mattabb lesz, mint a másik. A fényes oldal csak a hengerekkel érintkezik, lényegében ennyi a különbség közöttük.

Az egyetlen kivételt a kifejezetten tapadásmentes alufólia jelenti. Ha a fóliát tapadásmentes bevonattal látják el, ezt csak az egyik oldalára viszik fel, így ennek az oldalnak kell az étel felé fordulnia – ezt általában jelzi a gyártó a csomagoláson.

Alufólia 01

Egészséges alufóliában sütni?
Fotó: Pixabay.com

Vigyázat, az alufólia nem egészséges!

Egyre többen állítják azonban, hogy az alufóliának nincs helye az ételek közelében. Élelmiszerbiztonsági szakértők szerint például az alufóliába nem tudod a maradék ételt légmentesen becsomagolni, így a baktériumok ugyanúgy szaporodásnak indulnak benne, mint ha egyszerűen, lefedetlenül kint hagynád a konyhapulton.

Mások az alufóliából a szervezetünkbe jutó alumínium mennyisége miatt aggódnak. Ez a fém több forrásból is a szervezetünkbe juthat, alumíniumot tartalmaznak például egyes dezodorok, gyógyszerek, sőt, akár az ivóvízben is lehet belőle. Testsúlykilogrammonként 40 milligramm még nem jelent gondot, ezt kiválasztja a szervezet. A túlzott alumínium-bevitel viszont árt a vesének, az agynak, a csontozatnak, sőt, vannak kutatások, amelyek a Parkinson- és az Alzheimer-kór, valamint bizonyos daganatok kialakulásával is összefüggésbe hozzák.

A kutatók szerint alufóliában sütni az ételt azért nem egészséges, mert magas hőmérsékleten alumínium oldódik ki a fóliából, egyenesen bele az ételbe. A só és a savasság, például a citrom vagy a paradicsom jelenléte fokozzák ezt a jelenséget. Sőt, nem is feltétlenül kell hozzá sütő, a savas közeg és a só akár a hűtőben is kioldhat valamennyi alumíniumot a fóliából. Ugyanezért érdemes lecserélni az alumínium edényeket is, a hűtőben pedig légmentesen záró üveg vagy kerámia edényekben tárolni a maradékot.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?