MEDICINA

Lassú méregként hat ez a konyhai eszköz: eszed ágában ne legyen megvenni

Divatos, mutatós és praktikus, sokan használják főzéshez, tálaláshoz. Ám azzal kevesen vannak tisztában, hogy milyen káros hatásai vannak. Mutatjuk a sokkoló kutatási eredményeket!
  • Szerző:

A dizájnos, műanyag keverőkanalakat sokan szeretik, ugyanis jól mutatnak a falon lógó kések mellett, ráadásul sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a fakanalak. A gyártás során olyanra készítik őket, hogy az extrém nagy hőt is bírják. Ám pont emiatt jelentenek veszélyt az egészségre, állítja egy német kutatás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

A Német Szövetségi Kockázatelemző Intézet közzétett egy tanulmányt, melyben azt állítják: a májra, a pajzsmirigyre veszélyes anyagok szabadulnak fel a műanyag főzőkanalakból, sőt, a magas koleszterinszinttel és a rákos megbetegedéssekkel is kimutatható az összefüggés. Ezekből az eszközökből ugyanis 70 Celsius fok felett nagy mennyiségben szabadulnak ki káros anyagok – egyenesen az ételünkbe.

Fotó: Profimedia

A szintetikus anyagok káros hatását egyelőre állatkísérletekben bizonyították. A kísérletek során a műanyag kanalakból főzés közben kiszabaduló kemikáliák daganatot okoztak a kísérleti egerekben: a májban, hasnyálmirigyben és a herékben. Egyelőre az emberekre gyakorolt hatásokról nincsenek adatok, de a német intézet figyelmeztet mindenkit, hogy főzés közben mellőzzék a műanyag kanalak használatát.

Fotó: Profimedia

Ugyanis számításaik szerint igen magas a kockázat az emberekre nézve is: egy főzés során a műanyag kanalak harmadából jóval több mérgező anyag szabadul fel, mint amennyi a napi egészségügyi határérték. Rendszeres, hosszútávú használat mellett jó eséllyel okozhat egészségi problémákat; érdemes visszatérni a hagyományos fakanalakhoz, még ha kevésbé divatosak is, és nehezebb őket tisztítani…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?