Létrehozva: 2016.10.30.

Szoktál inni ásványvizet? Durva, ami a műanyag palackokról kiderült!

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a mûanyag ételtároló dobozok és az ásványvizes palackok is tele vannak a hormonrendszerbe súlyosan beavatkozó vegyületekkel. De vajon milyen betegségek kockázata nõhet meg ezáltal?

A legutóbbi kutatások ijesztő képet festenek a műanyag tárgyaktól: a játékoktól a műanyag ételtároló dobozokon és az ásványvizes palackokon keresztül egészen a kozmetikumokig több ezer minden nap használt termék tartalmaz a hormonrendszert károsító vegyületeket. A hormonális egyensúly felbomlása pedig nemcsak a termékenységet befolyásolja (a férfiak termékenységének csökkenésén és az endometriózis kockázatának növekedésén keresztül), hanem növeli az olyan betegségek kockázatát is, amilyen a cukorbetegség vagy a daganatok, de az elhízás, az ADHD és az autizmus kockázata is nő, sőt, az intelligenciahányados csökkenése is megfigyelhető. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha a veszélyes vegyületeket tartalmazó műanyagok használatának nem sikerül valamilyen módon gátat vetni, akkor mindez óriási népegészségügyi problémává nőheti ki magát, ami ráadásul az egészségügyi kasszát is rendkívüli módon megterheli.

Hogyan hatnak?

A hormonrendszerre ható vegyületek általában a természetes hormonokra, például az ösztrogén női nemi hormonra hasonlítanak, és a hormonreceptorokhoz kapcsolódnak – ez viszont azt jelenti, hogy a természetes hormonok már nem tudnak hozzájuk kötődni. A vegyületek ráadásul a szervezet hormontermelő, úgynevezett endokrin szöveteire is hatnak. Bizonyos vegyületek, például egyes ftalátok gyermekeknek készülő termékekben való használatát az Európai Unióban már betiltották, mások, például a Biszfenol-A viszont még mindig megtalálhatóak például a konzervdobozok bélelő anyagában, egyes ételtároló anyagokban és kozmetikumokban (szerencsére azonban gyerekeknek készülő termékekben már ezt is tilos használni).

Amerikai kutatók vér- és vizeletmintákban is vizsgálták a vegyületek jelenlétét, és a 15 leggyakrabban előforduló betegség kockázatára utaló jeleket, és kapcsolatot találtak a vegyületeknek való kitettség, illetve a különféle betegségek között. Pedig minden egyes elveszett IQ-pont csökkenti a munkavállalók termelékenységét – már csak ezért sem mindegy, milyen fizikai és szellemi állapotban látnak neki a munkának.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet