Létrehozva: 2021.05.14.

Soha többé nem veszel bolti sajtot, ha ezt kipróbálod!

Drága a sajt? Semmi gond, a legfinomabb fűszeres, friss sajt amúgy is otthon készül! Próbáld ki ezt a gyors és egyszerű receptet, és soha nem akarsz majd bolti sajtot venni!

Szerző Horváth Gabi

A sajt manapság kifejezetten drága élelmiszernek számít, ráadásul a bolti változatok gyakran nem is olyan finomak, mint szeretnénk. Ám ez a friss és fűszeres házi sajt minden várakozásodat felülmúlja majd. Sokan attól félnek, hogy a sajt készítése bonyolult, sőt, házi körülmények között szinte lehetetlen. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Nem kell minden évszázados praktikát ismerő szuper-háziasszonynak lenned ahhoz, hogy akár egy lakótelepi konyhában is finom sajtot csinálj. Csak egy kis szabadidőre és néhány hozzávalóra van szükséged, az eredmény pedig minden elképzelésedet felülmúlja majd. Máris mutatjuk a receptet!

Fűszeres házi sajt

Ha megkóstolod, nem a boltban fogod keresgélni a legfinomabb sajtot!
Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 1 liter 3,3%-os tej (lehetőleg nem UHT)
  • 200 ml joghurt
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál szárított menta vagy más szárított zöldfűszer
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál só
  • Így készítsd el:

    Nem csak mentával, bármilyen zöldfűszerrel elkészítheted!
    Fotó: Pixabay.com

  • A tejet a sóval ízesítve tedd fel forrni.
  • Törd fel a tojásokat, és keverd el alaposan a joghurttal, amíg egynemű keverék nem lesz belőlük.
  • Amikor a tej forr, öntsd hozzá a tojásos-joghurtos keveréket, és keverd össze alaposan. Vedd alacsonyabbra a lángot, és 7 percig főzd a sajt alapanyagait lassú tűzön, időnként megkeverve. A keverék csomósodni kezd, de épp így a jó.
  • Keverd hozzá a paprikát és a mentát vagy az ízlésed szerinti zöldfűszert, és főzd még egy percig, folyamatos keverés mellett.
  • Egy lábas fölé tegyél egy nagyobb szűrőt, és béleld ki gézzel vagy egy tiszta konyharuhával. Ebben fogod majd lecsepegtetni a sajtról a felesleges folyadékot.
  • A sajt alapanyagát öntsd bele a textillel kibélelt szűrőbe, és hagyd hűlni. Ha kihűlt, kösd össze a gézt, és alaposan nyomkodd ki a nedvességet a sajtból.
  • Keress egy műanyag edényt (pl. tejfölös vödröt) és lyukasztgasd ki az alját egy felmelegített késsel. A lyukakra azért van szükség, hogy kicsepegjen rajtuk a nedvesség. Tedd a szűrőbe a dobozt, majd helyezd bele a textilbe csomagolt sajtot. Tegyél a sajt tetejére egy kistányért vagy műanyag doboztetőt, ami beleillik a vödörbe. Erre pedig tegyél egy üveg vizet, vagy akár egy súlyzót, hogy a súlya lepréselje a sajtot. Hagyd a súly alatt 3-4 óráig állni a sajtot.
  • Néhány óra elteltével vedd ki a sajtot az edényből, csomagold ki a gézből, és máris tálalható a házi sajt!
  • A sajtkészítés lépéseit videón is megnézheted!

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek