Soha többé nem veszel bolti sajtot, ha ezt kipróbálod!
Drága a sajt? Semmi gond, a legfinomabb fűszeres, friss sajt amúgy is otthon készül! Próbáld ki ezt a gyors és egyszerű receptet, és soha nem akarsz majd bolti sajtot venni!
A sajt manapság kifejezetten drága élelmiszernek számít, ráadásul a bolti változatok gyakran nem is olyan finomak, mint szeretnénk. Ám ez a friss és fűszeres házi sajt minden várakozásodat felülmúlja majd. Sokan attól félnek, hogy a sajt készítése bonyolult, sőt, házi körülmények között szinte lehetetlen. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Nem kell minden évszázados praktikát ismerő szuper-háziasszonynak lenned ahhoz, hogy akár egy lakótelepi konyhában is finom sajtot csinálj. Csak egy kis szabadidőre és néhány hozzávalóra van szükséged, az eredmény pedig minden elképzelésedet felülmúlja majd. Máris mutatjuk a receptet!
Amikor a tej forr, öntsd hozzá a tojásos-joghurtos keveréket, és keverd össze alaposan. Vedd alacsonyabbra a lángot, és 7 percig főzd a sajt alapanyagait lassú tűzön, időnként megkeverve. A keverék csomósodni kezd, de épp így a jó.
Keverd hozzá a paprikát és a mentát vagy az ízlésed szerinti zöldfűszert, és főzd még egy percig, folyamatos keverés mellett.
Egy lábas fölé tegyél egy nagyobb szűrőt, és béleld ki gézzel vagy egy tiszta konyharuhával. Ebben fogod majd lecsepegtetni a sajtról a felesleges folyadékot.
A sajt alapanyagát öntsd bele a textillel kibélelt szűrőbe, és hagyd hűlni. Ha kihűlt, kösd össze a gézt, és alaposan nyomkodd ki a nedvességet a sajtból.
Keress egy műanyag edényt (pl. tejfölös vödröt) és lyukasztgasd ki az alját egy felmelegített késsel. A lyukakra azért van szükség, hogy kicsepegjen rajtuk a nedvesség. Tedd a szűrőbe a dobozt, majd helyezd bele a textilbe csomagolt sajtot. Tegyél a sajt tetejére egy kistányért vagy műanyag doboztetőt, ami beleillik a vödörbe. Erre pedig tegyél egy üveg vizet, vagy akár egy súlyzót, hogy a súlya lepréselje a sajtot. Hagyd a súly alatt 3-4 óráig állni a sajtot.
Néhány óra elteltével vedd ki a sajtot az edényből, csomagold ki a gézből, és máris tálalható a házi sajt!