YESSS

Kefir vagy joghurt? Mi a különbség és melyik az egészségesebb?

Mit veszel le a boltok polcáról szívesebben, a kefirt vagy a joghurtot? Tudod egyáltalán, hogy mi a különbség köztük? És vajon melyik tesz jobbat a szervezetednek?
címkék:

Arról szinte mindenki hallott már, hogy a probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek jót tesznek a szervezetnek: helyreállítják az bélflóra egyensúlyát, és ezáltal nem csak az emésztésre, hanem még az immunrendszer működésére is hatással vannak. De vajon a kefirben vagy a joghurtban van több ezekből az egészséget támogató baktériumtörzsekből? Van egyáltalán különbség köztük?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kefir 01

Fotó: Pixabay.com

Nos, az tény, hogy a kefir és a joghurt közeli rokonok, hiszen mindkettő erjesztett tejtermék, és az ízük is hasonló. A legkomolyabb különbség a készítésük módjában van: a joghurtot csak baktériumok erjesztik, míg a kefirt baktériumok és élesztőgombák segítségével állítják elő.

A joghurt esetében a tejet felmelegítik, hozzáadják az élő baktériumkultúrát, majd hagyják az egészet kihűlni. A kefir előállításához úgynevezett „kefirmag”-ra, vagy kefir-szemcsékre van szükség, ez tartalmazza a baktériumokat és az élesztőgombákat. Egy csésze tejhez általában egy teáskanál kefirmagot adnak hozzá, 24 órára lefedve szobahőmérsékletű helyre teszik, és kész is van a kefir.

Kefir 02

Fotó: Pixabay.com

A különböző előállítási mód eredményeképpen a joghurt sűrűbb és krémesebb, a kefir folyékonyabb (legalábbis az eredeti, natúr változatok, mert az ízesített ivójoghurtok más kategóriába tartoznak). A joghurt semlegesebb ízű, míg a kefir karakteresebb, savanykásabb, szénsavasabb. A kefirt akár meg is ihatod, míg a joghurtot inkább kanállal fogyasztják, sőt, akár tejföl helyett is bevethető, és a süteménybe is bátran teheted. A kefirt savanykás íze és folyékonyabb állaga ezekre kevésbé teszi megfelelővé.

Kefir 03

Fotó: Pixabay.com

De mi a helyzet a táplálkozástani értékükkel? Tekintve, hogy hasonló , ráadásul hasonlóan értékes élelmiszerekről van szó, számos közös tulajdonságuk van, de van néhány olyan dolog is, amiben eltérnek. Sokszor elég, ha az íz dönt abban, melyiket választod, hiszen mindkét tejtermék rendkívül egészséges. A sima kefir egy csészényi adagjában nyolc gramm fehérje van, míg ugyanennyi sima joghurtban hat gramm. A szénhidrát-tartalmuk is csaknem azonos egy csészényi kefir 9, egy csészényi joghurt 10 grammot tartalmaz ebből az alapvető tápanyagból. Mivel azonban a kefirben élesztőgombák is vannak, a kefir probiotikus hatása erőteljesebb, akár háromszor annyi probiotikus hatású baktérium is lehet benne, mint a joghurtban. Kalciumban is gazdagabb, adagonként 300 milligramm van benne, míg egy adag joghurt 180 milligrammot tartalmaz. A-vitaminból egy adag kefir 300 mikrogrammal, egy adag joghurt pedig 230 mikrogrammal látja el a szervezetedet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?