Létrehozva: 2020.07.27.

Önts ecetet a nyers húsra, döbbenetes lesz a hatás

Azt mondják a tapasztalt háziasszonyok, hogy egy kis ecettől vagy ecetes páctól puhább lesz a hús. De vajon tényleg így van, vagy ez csak mendemonda? Mesterszakácsok megmondják!

A profi szakácsok szerint az ecet tényleg jót tesz a húsnak. A cipőtalp keménységű hússzelet a benne levő kollagén és izomrostok miatt lesz kemény, ezeket pedig a savas pác, amelyben ecet, citromlé, joghurt vagy bor segít lebontani. De itt a csavar: ha túl sokáig áznak a savakban a fehérjék, a kötések megszilárdulhatnak, és kiszorítják a folyadékot a rostok közül, ettől pedig a hús ismét kemény lesz. Vagyis a kulcsszó: mértékkel!

Fotó: Pixabay.com

Ha a pácba teszel hússzeletenként egy-két evőkanál ecetet, nem jársz rosszul. Erre a célra a balzsamecettől az almaecetig bármilyen ecet jó. Az is működik, ha egyszerűen csak két rész alaplé vagy víz és egy rész ecet keverékébe áztatod a húst sütés előtt egy-két órával. Az ecet aromája kiegészíti a sós fűszerezést, ráadásul az ecet természetes cukortartalma sütés közben karamellizálódik, így különlegesebb külsőt és ízt ad a sült húsnak.

Fotó: Pixabay.com

A húspuhításnak azonban vannak más, ecetmentes módszerei is. Ha például grillezés előtt háromnegyed órával durva sóval masszírozod át a hússzeletet, vagy sós pácba teszed, az szintén segít megtörni a rostokat, de bent tartani a hús természetes nedvességtartalmát. A joghurtos és aludttejes pác is a savasságával segít, de kalciumtartalma is részt vesz a rostok felpuhításában. A hagyományos klopfolás is megpuhítja a hússzeleteket, de sokat segítenek a húspuhító fűszerkeverékek is. A sokoldalú szódabikarbóna itt is bevethető: a savas ecettel szemben neki épp a lúgos kémhatása az, ami segít a fehérjék lebontásában. Sütés előtt azonban érdemes leöblíteni a húst, hogy ne kapjon mellékízt a szódabikarbónától. A legjobb pedig az, ha a húst közepes lángon, nem túl magas hőmérsékleten, lassan sütöd meg, hogy mindenhol alaposan megpuhuljon és átsüljön.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben – Egyedül Ukrajna nem ítélte el az oroszországi vérengzést

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó