FAZÉK

Tépett hús az új őrület, eszméletlen finom ez a recept

Van az úgy néha, hogy az ember megunja az a néhányféle ételt, amit általában enni szokott, és akkor jön az agyalás, hogy mégis mi legyen vacsorára… Nem kell ezen sokat gondolkodni, segítünk! Nálunk a tépett hús mindent visz!
  • Szerző: D.K.

Éppen ideje volt, hogy a ványadt hamburgerhúsokat leváltsa valami igazán ütős a mindenfélével megpakolt szendvicsekben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123rf

A tépett hús Amerikában már évek óta hódít és egyre több helyen találkozni vele itthon is a street-food falodákban. S hogy micsoda valójában az angol nyelvterületen „pulled pork”-ként (húzott malacként) ismert tépett hús?

Valójában egy istenien omlós sertéssült, amibe annyi íz és illat szorult, hogy aki megkóstolja, azonnal a mennyekben érezheti magát. Jellegzetessége a füstös ízvilág, hiszen ez eredendően egy BBQ-kaja. Szerencsére egy kis trükkel, ügyes fűszerezéssel otthon a sütőben is elkészíthető, méghozzá úgy, hogy a végeredmény garantáltan parádés lesz. Legjobb hozzá sertéslapockát, combot vagy tarját választani a hentesnél, ezek a húsok alacsony hőfokon fél nap alatt olyan omlósra puhulnak, hogy aztán két villával könnyedén szálasra lehet tépkedni. Dolgozni nem kell vele sokat, hiszen a meló nagy részét a sütő végzi el, de azért számítsunk arra, hogy lassú menet lesz. DE! Valamit valamiért…

Gringó kajaként kezdte

A pulled pork készítésének módszere Amerika déli államaiban alakult ki azokban az időkben, amikor még nem létezett hűtőszekrény. A levágott disznó szaftosabb részeit nagyon lassan, lényegében füstben sütötték mindaddig, amíg a hús szinte magától szétesett, majd jellemzően paradicsomos vagy mustáros-ecetes szószokkal fogyasztották.

HOZZÁVALÓK

A húshoz

1,5-2 kg sertéscomb vagy sertéslapocka

A fűszerpasztához

  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk oregánó
  • 2 tk fűszerpaprika, lehetőleg füstízű!
  • 2 tk fokhagymapor
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 3 ek barnacukor
  • 4 dkg só
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 5 ek étolaj
  • 5 ek víz

Az alaphoz

  • 1 fej vöröshagyma, felkockázva
  • 2 dl kechup
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek Worcester szósz
  • 2 ek. almaecet

ÍGY KÉSZÜL

  1. A száraz fűszereket elkeverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az olajat és a vizet, majd a pasztával bekenjük a húst. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

2. Másnap: kapcsoljuk be a sütőt 130 fokra. Hevítsünk egy serpenyőben kevés olajat, ezen pirítsuk meg hirtelen a hús minden oldalát – ez pár perc. Emeljük át a húst egy tepsibe. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk le a kockára vágott hagymát, majd mehet rá a ketchup, az almaecet, a Worcester és szójaszósz. Ezt a szaftot ráöntjük a húsra, majd bevizezett sütőpapírral lefedjük a tepsit – igyekezzünk a sarkoknál rácsavarni.

 

3. Alufóliával becsomagoljuk a tepsit, majd mehet a sütőbe 4-5 órára. Ha letelt az idő, fél órát pihentetjük a húst, majd két villa segítségével szálasra tépkedjük és már állhatunk is neki a szendvicskészítésnek! Mehet a zsömlékbe minden, mi szem-szájnak ingere: jégsaláta, hagyma, paradicsom, uborka, sajt, csalamádé, kechup, majonéz, chiliszósz, stb…

Az isteni pulled pork nemcsak szendvicsekbe tökéletes, de a megszokott köretekkel főételnek is megállja a helyét!

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?