Létrehozva: 2019.04.09.

Külföldről jön a szegedi és a kalocsai paprika

Különös dologra figyelt fel a Ripost: hiába írják az õrölt pirospaprikára, hogy "Szegedi" meg "Kalocsai", valójában a paprika sokszor Kínából vagy más helyrõl, külföldrõl származik, a paprika hazájában csak csomagolják. Hová lett a hungarikum õrölt pirospaprikánk?

A Hungarikumok Gyűjteményében szerepel a szegedi és a kalocsai őrölt pirospaprika, mégsem biztos, hogy helyben termelt árut kapunk, ha ilyen felirattal keressük a jó minőségű pirospaprikát!

Nem elég csak a gyártót vagy a bolti címkét megnézni ahhoz, hogy garantáltan magyar terméket, pláne hungarikumot kapjunk.

Vegyítik a magyarral

Keletről és nyugatról, sőt a föld túloldaláról is érkezik pirospaprika Magyarországra. A csomagoláson kötelezően feltüntetett termőhelyek között megtaláljuk többek közt Szerbiát, Bulgáriát és Spanyolországot, sőt, a Távol-Keletről, Kínából, de még Dél-Amerikából, Peruból származó fűszerpaprikát is kínálnak a boltok polcain. Sőt, az sem ritka, hogy a gyártók felütik, azaz vegyítik a magyar őrleményeket a határon túlról érkező fűszerrel.

Félrevezethet a felirat

A Hungarikumok Gyűjteményében kizárólag a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény kapott helyet. A Szegedi Paprika Zrt., illetve Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. múltja az 1930-as évekig nyúlik vissza, de ma már egyik sem kizárólag magyar pirospaprikát kínál. Így a csomagolásokon, illetve a bolti címkéken megtalálható márkanevek, gyártói címek félrevezetők lehetnek. Még akkor is, ha a cégek jól látható helyen feltüntetik, mely helyekről származik a csomag tartalma, s abból mennyit tesz ki a magyar. A Szegedi Paprika Zrt. I. osztályú csípős paprikaőrleményében például több a spanyol (43%), mint a magyar áru (39%), de a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. II. osztályú édes fűszerpaprika őrleményében sem kevés a külföldi.

 

Trükköznek a jelöléssel

Bár a pirospaprikánál is kötelező feltüntetni a termőhelyet, nem mindenki törekszik arra, hogy az jól látszódjon. Például a kistarcsai Lucullus aranya I. osztályú édes őrölt fűszerpaprika 100 grammos tasakjának az alján fedezhető fel az információ: nem 100% magyar termékről van szó...

A Penny Marketben kapható, Szeged-Szőregen gyártott Czifra édes és csípős őrölt paprika pedig, ha úgy tetszik, a régi Nagy-Magyarországról való, mert a fele a Vajdaságban, azaz Szerbiában termett...

 

Félmilliárdos támogatás az ágazatnak

 

Ma alig harmada a hazai fűszerpaprikatermés a húsz évvel ezelőttinek. Az ágazatot nemcsak a másfél évtizeddel ezelőtti paprikabotrány és a klímaváltozás sújtja, de az olcsó importpaprika is nehezíti a helyzetet. Ráadásul a pirospaprika sok kézimunkát igénylő növény, és ehhez nehéz elegendő jó szakembert találni. Jó hír azonban, hogy a kormány még az idén több mint 500 millió forintos támogatással segíti a fűszerpaprika vetésterületének megőrzését, ezt nemrég jelentette be Nagy István agrárminiszter Kalocsán.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

mandiner.hu

Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-