Létrehozva: 2020.06.27.

Grillezel? Így lesz tökéletes a húsod!

A nyári sütögetés nemcsak remek program, de egészséges is: a roston sült húsnál, a friss salátáknál, a grillezett zöldségeknél nincs finomabb. Van néhány alapszabály, amit érdemes megfogadni, hogy olajozottan menjen minden!

Nem mindegy, mi ég!

A grillpartik első és legfontosabb feladata a tűzrakás, azaz a parázsló faszén elkészítése. Aki próbálta már, az tudja, tüzet rakni nem is olyan könnyű, még akkor sem, ha rendelkezésre állnak az előre megvásárolt csodaszerek. Ha grillezünk a legjobb, ha faszénnel tüzelünk, ez adja a legjobb aromát az ételeknek. Ne legyünk türelmetlenek, és kerüljük a különféle alágyújtós folyadékokat: a belőlük felszabaduló gőzök jobb, ha nem ivódnak bele az ételbe. Azt is érdemes kivárni, hogy ne legyen láng a húsok alatt, csak az izzó faszén fölé rakjuk az ételt. A kifinomultabb grillezők a begyújtáshoz célszerszámot használnak, az úgynevezett izzítócsövet. Ez egy lyukacsos fémhenger, amelyben egy fémrács található. Ebbe szórják bele a szenet felülről, míg alulról egy újságpapírral, vagy gyújtós tablettákkal begyújtják. A csőben ezután hamar begyullad a szén, és izzó parázzsá változik. Az izzítócső igen praktikus, de igazán akkor a leghasznosabb, amikor pótolni kell a leégett szenet. Amikor már látjuk, hogy hamarosan leég az előző. Akkor egyszerűen újratölthető a sütő, és már lehet is folytatni a grillezést. Arra azonban mindig nagyon vigyázzunk, hogy a begyújtott csövet ne tegyük éghető anyagra, illetve annak közelébe!

Ügyeljünk a frissességre!

A friss, romlandó alapanyagok ne álljanak sokat a melegben, nehogy megromoljanak, és csúnya ételmérgezés legyen a grillparti vége. Először a grillsütőt készítsük elő, és csak amikor már javában izzik a parázs, akkor vegyük ki a hűtőből a nyers húsokat, a halat, a tejtermékkel, például joghurttal készült önteteket. A nyers húst különítsük el gondosan a saláta alapanyagitól, és ne is nyúljunk hozzájuk ugyanazokkal az eszközökkel. Azokat az evőeszközöket és tányérokat, amelyek hozzáértek a nyers húshoz, lehetőleg minél előbb mossuk el alaposan. Ami már kint van a szabadban, azt mindenképpen takarjuk le, nehogy a rovarok beszennyezhessék. Olyan finomságot se tálaljunk a melegben, amit nyersen kell fogyasztani – a nyers tojással készült tiramisu nem a grillpartikra való.

Ne süssük túl!

A húsok esetén érdemes figyelni arra, hogy középen is megfelelően átsüljenek. A legjobb, ha vékonyra klopfoljuk a húst, mielőtt a pácba tennénk, így a fűszerek is jobban átjárják. Ám ahogyan alul-, úgy túlsütni sem érdemes, hiszen a magas hőmérsékleten sütött, és különösen a szenes darabokban rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Ha kicsit megégett a hús, vágjuk le róla az égett részeket, és csak azután együk meg. Használjunk grilltálcát, mert a parázsra lecsepegő olaj szintén rákkeltő vegyületeket szabadíthat fel.

Vigyázzunk a tűzzel!

A grilltálca már csak azért is hasznos, mert így nem tud lángra kapni a parázs közé csepegő olaj. A tűzzel egyébként is érdemes óvatosan bánni, mindig legyen kéznél egy flakon víz, ha netán valami mégis lángolni kezdene. Azt is mindig várjuk meg, amíg a grillezés végén teljesen elalszik a parázs, majd locsoljuk le vízzel, hogy valóban teljesen elaludjon. Az elhasznált faszén maradékát is mindig csak teljesen kihűlve dobjuk a szemétbe. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy a tűz felügyeletét olyasvalaki vállalja magára, aki nem szereti az alkoholt!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó