RETRO RÁDIÓ

Így tedd el a lecsót, hogy télen is friss íze legyen

Létrehozva2019. 09. 22. 13:00

Nincs is jobb, mint télen elővenni a kamrából a befőttesüveget, és felidézni a nyári bográcsozásokat egy kis lecsófőzéssel. Nem csoda, ha mindenki a legjobbat akarja kihozni a lecsóbefőzésből: nagyon nem mindegy, milyen lesz a végeredmény!

Újra itt a lecsószezon, most olcsó a paprika és a paradicsom a piacokon, és a kiskertekben is beérett minden hozzávaló. Ideje tehát elraktározni télire a nyár ízeit, hiszen nincs jobb, mint a hideg, fagyos napokon elővenni egy kis saját készítésű, vitaminban gazdag ebédnekvalót. Csakhogy minden a befőzésen áll vagy bukik; nem csak az ízek, de az is, hogy eláll-e a finomság a téli hónapokig. Körülnéztünk internetes fórumokon, és összeszedtük a leggyakoribb eltevési módokat, mutatjuk!

1. Ahogy a legtöbben készítik

Lecsót főzni mindenki tud, de befőzésnél különféle fortélyokat vetnek be a háziasszonyok, hogy minél finomabb, no meg tartósabb legyen. A legelterjedtebb recept szerint el kell készítsük a lecsót úgy, ahogy ebédre tennénk, vagyis olajon pároljuk meg a hagymát adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, sót. Amikor készre főtt, forrón töltsük sterilizált befőttes üvegekbe, úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük. A végén állítsuk fejjel lefelé a lezárt üvegeket, hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrapolcra. De van, aki biztosra megy, és egy evőkanál olajat is tesz az üvegbe, a lecsó tetejére, hogy biztosan légmentes legyen.

2. A „töltött paprika” módszer

Ez egy igen érdekes megoldás, aminek a végeredménye olyan, mint a boltban kapható üveges lecsó. Itt a lényeg az, hogy nem főzzük meg előre a lecsót; helyette átpasszírozzuk a paradicsomot, és a masszát kezdjük főzni. Ha elfőtt a habja, beledobáljuk a karikákra vágott paprikát, és roppanósra főzzük. Ezután a paprikát üvegekbe szedjük, rákanalazzuk a forró paradicsomot, és a lezárt üvegeket száraz dunsztba tesszük

3. Száműzni a hagymát

Vannak fekete öves lecsóbefőzők, akik azt vallják, sokkal finomabb az a lecsó, amibe befőzéskor nem raknak hagymát. Ezért csak a paprikát és a paradicsomot teszik el télire: a megtisztítás, feldarabolás után minden nélkül felteszik főni a zöldségeket (tehát só se kerül a fazékba), és amikor a paprika félpuhára főtt, steril befőttesüvegekbe teszik. Aztán mehet a száraz dunsztba, majd a kamrapolcra – és télen már csak hagymát kell pirítani alá, és kész is az ebéd.

+1: Van, aki nyersen teszi el

Sokan ódzkodnak a tartósítószerektől, így fel se merül a lehetőség, hogy nyersen pakolják az üvegekbe a paprikát, paradicsomot, ugyanis ehhez mindenképpen szükség van nátrium-benzoátra. A recept szerint másfélszer annyi paprika kell, mint paradicsom. A hozzávalókat összevágjuk, enyhén megsózzuk, majd üvegbe töltjük. A tetejére teszünk egy késhegynyi tartósítószert, és lezárjuk az üvegeket. Sokan nem csupán amiatt szeretik ezt a módszert, mert minden zöldség friss marad, de azért is, mert a zsiradékban, olajban befőzött lecsó fél év után hajlamos megavasodni.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.