Létrehozva: 2016.09.25.

Az igazi vasárnapi tyúkhúsleves 5 titka

A jó húsleveshez leginkább türelem kell. No és a persze rendes alapanyag a fazékba, és itt jön a bonyodalom. Boros Vali háziasszony most beavatja olvasóinkat a részletekbe.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő klasszikus háziasszony, Boros Valéria igazán ismeri a főzés és a házias koszt összes csínját-bínját. Mesterfogásaival magyar nők tízezreit ejti ámulatba nap, mint nap. Lássuk, hogy készíti Valika a tyúkhúslevest!

 

1. Az igazi tyúkhúslevesbe nem ketrecben nevelt ipari baromfi, hanem rendes tyúk kerül! Az ilyen tyúkot kukoricán tartották, udvarban kapirgált és van íze! A levesbe nem kell az egész tyúk, a nemesebb részekből - comb és mell - elkészítheted a főfogást. Ez megy a levesbe: far-hát, mellcsont bőrrel, szárnyak, lábak, nyak,  illetve a kifilézett combokból származó csontok.

2. Mindig hideg vízben kezdd el főzni a levest. Legalább 5 literes fazekat használj, hogy kényelmesen elférjen minden, ami kell bele. Amikor felhabzik, szedd le teaszűrővel a habot. Érdemes egy szűrőt külön erre tartani - hogy ne vegye át a tea a leves ízét, és fordítva.

3. A sót csak az után add a leveshez, ha már egyszer lehaboztad. 5 literes fazékba 3 teáskanál só kell. A sóval is hagyd 5 percig nagy lángon főni a levest. Ekkor minden olyan, ami nem bele való, ki fog habozni... Ekkor újra szedd le a habját, majd fél órán át hagyd csendesen főni a húst a vízben.

4. Ha letelt a fél óra, mehet bele a zöldség: 3 nagy vagy 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 karalábé felszeletelve, 1 zeller, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fél hagyma, 1 cikk fokhagyma. 1 evőkanálnyi - lehetőleg házi - vegetát  is rakj bele egy nagy méretű teatojásba téve, így csak az íze fő bele... Ha van gyenge kelkáposztaleved, illetve karfiolod, ezekből is tehetsz a levesbe - de inkább a főzés vége fele.

5. A jó húslevest 4-5 órán keresztül nagyon kicsi lángon kell főzni. Ha így készíted a levesedet, nem is kell leszűrnöd, mert áttetszően tiszta lesz. Fantasztikus illat, csodás íz!

Fontos, hogy a tésztát mindig külön főzd ki - akár egy kevés levesben, akár vegetás vízben. Leszűrve tedd a leves mellé az asztalra, így nem ázik szét és mindenki szedhet magának, amennyit kíván.

Jó étvágyat!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Küszöbön a világháború: megtámadtak több amerikai hadi- és kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren

origo.hu

Még sosem látott merész fotót mutatott magáról Horváth Gréta - kép

borsonline.hu

Újabb magyar sztárpár válik: „Nagyon távol vagyunk már egymástól minden tekintetben”

hirtv.hu

Az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveletét a Gázai övezet egészére + videó

ripost.hu

Tóth Gabi nem hagyta ki, ismét üzent Krausz Gábornak

magyarnemzet.hu

Szoboszlai két Liverpool-gólban is főszereplő volt, de csak egy után örülhetett + videó

origo.hu

Tóth Gabi teljesen átlátszó szoknyában, fekete bugyiban mutatta meg magát - kép

travelo.hu

Exkluzív videó: Így ünnepli a karácsonyt Nyári Károly és családja

ripost.hu

Sírtak és nevettek, megvan a Dancing with the Stars nyertese

life.hu

Amennyi nő, annyiféle menstruáció: ekkor beszélhetünk cikluszavarról(X)

ripost.hu

DWTS döntő: Nem fogod kitalálni, ki ölelgette Krausz Gábort a kulisszák mögött - Fotó

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Citromos fokhagyma krémleves az idei tél új sztárja

FAZÉK

3 különböző ízvilág: készíts tepsis burgonyát

FAZÉK

Ez az igazi töltött káposzta 5 titka

FAZÉK

Nagyanyáink módszere verhetetlen: Íme, az igazi tyúkhúsleves 5 titka

FAZÉK

Kiakadtak a követők: durva milyen bejglit sütött a sztárpék

FAZÉK

Hamis mézeskalács, így lesz olcsóbb a kedvenc süteményünk

FAZÉK

Végre kiderült, hogy a legkönnyebb elkészíteni a pizzatésztát

FAZÉK

Csirkeszárny 3X: isteni finom, olcsó recepteket mutatunk