RETRO RÁDIÓ

Az igazi vasárnapi tyúkhúsleves 5 titka

Az igazi vasárnapi tyúkhúsleves 5 titka
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 09. 25. 13:36

A jó húsleveshez leginkább türelem kell. No és a persze rendes alapanyag a fazékba, és itt jön a bonyodalom. Boros Vali háziasszony most beavatja olvasóinkat a részletekbe.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő klasszikus háziasszony, Boros Valéria igazán ismeri a főzés és a házias koszt összes csínját-bínját. Mesterfogásaival magyar nők tízezreit ejti ámulatba nap, mint nap. Lássuk, hogy készíti Valika a tyúkhúslevest!

 

1. Az igazi tyúkhúslevesbe nem ketrecben nevelt ipari baromfi, hanem rendes tyúk kerül! Az ilyen tyúkot kukoricán tartották, udvarban kapirgált és van íze! A levesbe nem kell az egész tyúk, a nemesebb részekből - comb és mell - elkészítheted a főfogást. Ez megy a levesbe: far-hát, mellcsont bőrrel, szárnyak, lábak, nyak,  illetve a kifilézett combokból származó csontok.

2. Mindig hideg vízben kezdd el főzni a levest. Legalább 5 literes fazekat használj, hogy kényelmesen elférjen minden, ami kell bele. Amikor felhabzik, szedd le teaszűrővel a habot. Érdemes egy szűrőt külön erre tartani - hogy ne vegye át a tea a leves ízét, és fordítva.

3. A sót csak az után add a leveshez, ha már egyszer lehaboztad. 5 literes fazékba 3 teáskanál só kell. A sóval is hagyd 5 percig nagy lángon főni a levest. Ekkor minden olyan, ami nem bele való, ki fog habozni... Ekkor újra szedd le a habját, majd fél órán át hagyd csendesen főni a húst a vízben.

4. Ha letelt a fél óra, mehet bele a zöldség: 3 nagy vagy 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 karalábé felszeletelve, 1 zeller, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fél hagyma, 1 cikk fokhagyma. 1 evőkanálnyi - lehetőleg házi - vegetát  is rakj bele egy nagy méretű teatojásba téve, így csak az íze fő bele... Ha van gyenge kelkáposztaleved, illetve karfiolod, ezekből is tehetsz a levesbe - de inkább a főzés vége fele.

5. A jó húslevest 4-5 órán keresztül nagyon kicsi lángon kell főzni. Ha így készíted a levesedet, nem is kell leszűrnöd, mert áttetszően tiszta lesz. Fantasztikus illat, csodás íz!

Fontos, hogy a tésztát mindig külön főzd ki - akár egy kevés levesben, akár vegetás vízben. Leszűrve tedd a leves mellé az asztalra, így nem ázik szét és mindenki szedhet magának, amennyit kíván.

Jó étvágyat!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.