Létrehozva: 2015.10.12.

Nem igaz, hogy mérgező a zöld paradicsom!

Az egyik legfinomabb téli savanyúság az õsszel eltett zöld paradicsom, de most felröppent a hír, hogy fogyasztása tilos, mivel mérgezést okozhat. Jó hírünk van, nem kell lemondanod róla. Mutatjuk a legjobb recepteket!

Nyár végén a töveken maradt zöld paradicsom fogyaszthatóságáról igencsak megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások az éretlen paradicsom mérgező hatását emlegetik, míg más vizsgálatok  szerint a különböző konyhai feldolgozáson átesett  zöld paradicsomtól nem kell félnünk!

Kinek higgyünk?

A mérgezőhatását a benne lévő solanin anyagnak köszönheti, ami az érés folyamán bomlik le. Ez a toxikus vegyület megtalálható az éretlen paprikában, burgonyában és a padlizsánban is.

Német kutatások szerint legalább 1,5 kg zöld paradicsomot kellene nyersen elfogyasztanod, hogy  toxikus tüneteket okozzon, így nincs ok az aggodalomra!

Kis adagokban a zöld paradicsom minden probléma nélkül fogyasztható!

Savanyúságok között igen népszerű, de ezen kívül még számos lehetőséget tartogat! Fantasztikus  különlegességek készíthetők belőle, ha mértékkel fogyasztod kár lenne lemondanod róla!

Zöld paradicsom lekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1 db alma
  • 40 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 1 csipet só, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • Így készítsd:

  • Mosd meg alaposan, majd távolítsd el a csumáját a paradicsomnak, almának.
  • Vágd apróra és tedd fel főni.
  •  kb. 1/2 óra múlva turmixold össze, majd add hozzá a többi hozzávalót.
  • Gyakori kevergetés mellett, kb. 2 órát főzd sűrű lekvárrá.
  • Ha elkészült, merd sterilizált üvegbe és tedd száraz dunsztba.
  • Sült zöld paradicsom

    Hozzávalók:

  • 2 nagyobb zöld paradicsom
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 1 kanál liszt
  • 1 kanál parmezán
  • 5 kanál kukorica dara
  • Így készítsd:

  • Távolítsd el a paradicsom közepét, szeleteld kb 1 cm vastag szeletekre, majd sózd, borsozd
  • Panírozd: a paradicsom szeleteket először lisztben, majd a tojásos tejben, végül a reszelt parmezános kukoricadarában forgasd meg.
  • Forró olajban 3-3 perc alatt süsd ropogósra.
  • Grillezett zöld paradicsom

    Hozzávalók: 

  • 4 közepes zöld paradicsom
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • só, bors
  • tálaláshoz: mozarella
  • Így készítsd:

  • Távolítsd el a paradicsom közepét és karikázd fel kb. 1 cm vastag szeletekre.
  • A többi hozzávalóból készíts pácot és jól forgasd át benne a paradicsom szeleteket.
  • Hagyd állni a pácban legalább 1 órát, majd forró serpenyőben süsd meg mindkét oldalát.
  • Mozarellával és friss bazsalikommal tálald!
  •  

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek