
Nem igaz, hogy mérgező a zöld paradicsom!
Az egyik legfinomabb téli savanyúság az õsszel eltett zöld paradicsom, de most felröppent a hír, hogy fogyasztása tilos, mivel mérgezést okozhat. Jó hírünk van, nem kell lemondanod róla. Mutatjuk a legjobb recepteket!
![]()
Nyár végén a töveken maradt zöld paradicsom fogyaszthatóságáról igencsak megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások az éretlen paradicsom mérgező hatását emlegetik, míg más vizsgálatok szerint a különböző konyhai feldolgozáson átesett zöld paradicsomtól nem kell félnünk!
Kinek higgyünk?
A mérgezőhatását a benne lévő solanin anyagnak köszönheti, ami az érés folyamán bomlik le. Ez a toxikus vegyület megtalálható az éretlen paprikában, burgonyában és a padlizsánban is.
Német kutatások szerint legalább 1,5 kg zöld paradicsomot kellene nyersen elfogyasztanod, hogy toxikus tüneteket okozzon, így nincs ok az aggodalomra!
Kis adagokban a zöld paradicsom minden probléma nélkül fogyasztható!
Savanyúságok között igen népszerű, de ezen kívül még számos lehetőséget tartogat! Fantasztikus különlegességek készíthetők belőle, ha mértékkel fogyasztod kár lenne lemondanod róla!
Zöld paradicsom lekvár
![]()
Hozzávalók:
Így készítsd:
Sült zöld paradicsom
![]()
Hozzávalók:
Így készítsd:
Grillezett zöld paradicsom
![]()
Hozzávalók:
Így készítsd:






