kulcsár edina
Imádod a cseresznyét? Kiderítettük, hogy miért jó neked! Most, hogy elstartolt a szezon, készíts minél többféle finomságot belõle!
Tudtad, hogy a cseresznye nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is? Az ókori Rómában gyógyhatású csodagyümölcsként tartották számon, sok orvos legszívesebben ma is receptre írná fel. Persze a gyerekeknek nem kell kétszer mondani, hogy egyenek cseresznyét! Ellenben kevesen tudják, hogy 50 fölött kötelezően be kellene iktatni az étrendbe! A cseresznye ugyanis szinte kimossa a vérből a húgysavat, hihetetlenül jót tesz az ízületeknek!
Reumásoknak, köszvényeseknek, ízületi fájdalmaktól szenvedőknek valóságos áldás!
Mi is nagyon ajánljuk, hiszen az egyik legfinomabb nyár eleji gyümölcs, egyél minél többet belőle, míg tart a szezon! És persze készíts cseresznyés finomságokat! Mutatunk is néhány szuper receptet!
Hozzávalók:
1/2 kg cseresznye
3 pohár liszt
1/2 pohár cukor
2 dl joghurt
10 dkg vaj
4 tojás
1 cs vaníliás cukor
1/2 tk. sütőpor
1 citrom reszelt héja és leve
Így készítsd:
A cseresznyét magozd ki. A vajat, a tojást és a cukrot habverővel keverd addig, míg állaga sima lesz és habosodik. Add az alaphoz a többi hozzávalót, habverővel dolgozd össze, hogy nem túl sűrű tésztát kapj. A tésztát öntsd kivajazott sütőtálkákba, a tetejére tegyél ízlésed szerint a cseresznyéből. A tálkákat tedd 170 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt szép pirosra sül a sütid!
Készítheted tepsiben is, ebben az esetben érdemes sütőpapírt is használnod.
Hozzávalók:
1/2 kg cseresznye
40 dkg túró
10 dkg liszt
10 dkg cukor
3 tojás
5 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
csipet só
Így készítsd:
A sütőt kapcsold be 170 fokra. A tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből csipet sóval verj kemény habot. A lágy vajat habosítsd ki a cukorral és a tojások sárgájával. Keverd az alapba a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, majd a túrót és a citrom héját is. Legvégül óvatosan forgasd a tésztába a tojáshabot. A masszát mérd sütőformákba és nyomkodj bele szárával fölfelé cseresznyéket, így tényleg nagyon kívánatos lesz majd a kész sütid. (Ha zavar a mag, nyugodtan készítsd magozott cseresznyével!) A sütőformákat told 170 fokra előmelegített sütőbe, 40-50 perc alatt lesz kész! Isteni finom!
Hozzávalók:
70 dkg cseresznye, kimagozva
1 cs készen kapható vajas tészta
2 ek zsemlemorzsa
3 ek cukor
1/2 tk fahéj
1 citrom reszelt héja
Így készítsd:
A cseresznyét magozd ki, hagyd lecsöpögni. Nyújtsd megfelelő méretre a linzertésztát. Kalkuláld be a sütőtál magasságát és a rácsozást is! Igazítsd a tésztát a kivajazott sütőtálba, az oldalán nyomkodd körbe, a szélen pedig vágd le a fölösleget. Készítsd el a rácsnak való tésztacsíkokat. A beigazított tésztát szórd meg zsemlemorzsával, majd terítsd rá az előkészített cseresznyét. Tenyereddel nyomkodva kicsit tömörítheted. Morzsold rá a citrom reszelt héját, szórd meg cukorral és fahéjjal, majd ügyesen készítsd el a rácsozást. A tészta tetejét 1 tk. cukorral felvert tojással kend meg. Mehet a sütőbe! Kb. 40-45 perc alatt sül készre.
Sütés közben figyelj! Ha azt látod, hogy erősen pirulna a süteményed teteje, takard le fóliával. Így nem ég le felülről, de középen is szépen átsül.
Hozzávalók:
30 dkg cseresznye, kimagozva
2 citrom leve
3 ek méz, vagy 2 ek cukor
tört jég
Így készítsd:
Turmixold össze a cseresznyét, szűrd át, csak a lecsöpögött levére lesz szükséged. Ebbe csakvard bele a 2 citromot, add hozzá a mézet és ereszd fel egy liter vízzel. Rengeteg jéggel kínáld!
Ha szerencséd van, még az epret is elcsíped, epres finomságra is van még ötletünk!