kulcsár edina
A túró a legjobb diétás alapanyag. Laktat, de nem hizlal. Ez a süti azért fantasztikus, mert mindenki imádja, és senki nem jön rá, hogy cukormentes. Isteni finom! A
Ezt a receptet Knap Daniellától kaptuk, aki az elmúlt évek során tökélyre fejlesztette a cukormentes desszertek készítését. Számunkra azért hiteles minden amit süt, mert Daniella szakmája szerint élelmiszervegyész, tökéletesen tisztában van a táplálkozást érintő folyamatokkal. Receptjei precízek.
És még valami: Daniella évek óta nem eszik sem cukrot sem finomlisztet!
Tészta:
60 g Update1 Master mix
40 g zabpehelyliszt
70 g vaj
45 g tejföl
1 kicsi tojás sárgája
10 g porrá darált Update1 Zero
2 tk Update1 Vanilla Sweet (porrá darálva)
reszelt citromhéj
Túrós réteg
25 dkg túró
1,5 ek tejföl
½ kupaknyi Update1 Lovely sweet (vagy más édesítő)
½ cs Update1V vanilla sweet
1 tojás
1ek zabkorpa
Lekváros réteg:
Cukormentes sárgabaracklekvár
Hab:
2 db tojásfehérje
20 g Update1 Zero calories porrá darálva (vagy más édesítő)
Így készíts a tésztát:
A linzeralaphoz gyúrd össze a hozzávalókat, ha összeállt a tészta, csomagold fóliába és tedd félórára hűtőbe. Majd gyúrd át, nyújtsd 3-4 mm vastagra, és forma (desszertgyűrű) segítségével vágj belőle lapokat. A forma alját béleld ki sütőpapírral, fektesd rá a tésztalapot és 180 fokon süsd elő. Körben a gyűrűt mindvégig hagyd fönt.
Így készítsd a tölteléket:
Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá.
A túrót keverd össze a tojássárgájával, az édesítővel a Vanilla-val, a zabkorpával, a tejföllel, majd óvatosan forgasd hozzá a tojásfehérje felvert habját is.
Az elősütött tésztalapokra simíts egy-egy réteg túrótölteléket, és süsd tovább kb. 20-25 percig. A már majdnem kész sütiket vedd ki a sütőből, a készülék hőfokát ekkor állítsd 140 fokra.
A két tojásfehérjét az édesítővel verd kemény habbá, és töltsd habzsákba.
A túróréteget kend meg cukormentes baracklekvárral, legfölülre pedig nyomj csinos habsapkákat a zsákból.
A habbal díszített túrósokat tedd vissza a 140 fokos sütőbe, néhány perc múlva, amikor a hab a teteje aranyszínű, kész is! Miután kivetted a sütőből, hagyd kihűlni, s csak utána távolítsd el a desszertgyűrűt.
Tippek:
Én 8 cm átmérőjű és 4 cm magas desszertgyűrűket használtam.
Nagyon szép a desszertgyűrűben készített Rákóczi túrós, de így a tésztából mindig keletkezik egy kis maradék. Ha tepsiben készíted, akkor ezt elkerülheted.
A sütési idő sütőfüggő, érdemes figyelni, főleg az utolsó szakasznál, mert a hab könnyen megpirul.
A hab csak akkor lesz ropogós, ha porrá darálva teszed az édesítőt tojásfehérjéhez.