Létrehozva: 2021.05.07.

Nyakunkon a kullancsszezon, brutális invázióra számíthatunk

Jó, ha tudod, hogyan védekezhetsz a vérszívók ellen.

Rossz hír a nyárra nézve, hogy az idei tél is túlságosan enyhe volt ahhoz, hogy a kullancspopulációt számottevően megritkítsa. Bár a közönséges kullancsok a tavaszi és az őszi hónapban a legaktívabbak, mégis nyáron történik a legtöbb megbetegedés, mert akkor töltünk a legtöbb időt a szabadban, ráadásul a nyári melegben általában testünk nagy részét is fedetlenül hagyjuk, így a vérszívók könnyebben megkapaszkodnak a bőrünkön. A kullancsok 95 százaléka jellemzően a Lyme-kór-család valamelyik baktériumát terjeszti, mely az állat mellett emberre is nagyon veszélyes, valamint súlyos agyvelőgyulladást is okozhat egy-egy fertőzött egyed.

A legújabb biológiai kutatások szerint a klímaváltozás hatására sajnos hazánkban is megjelent a veszélyes Hyalomma kullancs, ami más veszélyes korokozók mellett a krími-kongói vérzéses láz vírusát is hordozhatja, ami kiemelkedően magas, 30 %-os halálozási aránnyal jár A Hyalomma kullancs a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben megkapaszkodik, és fertőz. Jellemzője a nagyobb testméret és a sávozott láb, ha ilyen vérszívót találunk magunkon, azonnal érdemes orvoshoz fordulni!

Ezek a kullancsfajok honosak nálunk (Fotó: Pixabay.com)

 

Szakemberek szerint a szokásosnál is intenzívebb kullancsaktivitás várható ezen a nyáron, ezért óvakodjunk attól, hogy a boltokban kapható sprayknek vagy kullancsriasztó karpereceknek teljes bizalmat szavazzunk, mert ezek nem nyújtanak 100%-os védelmet. Jobb óvatosabbnak lenni, és körültekintőbben védekezni. A háziállatok közül a legveszélyeztetettebb a kutya és a macska, így nemcsak magunkra, hanem házi kedvenceinkre is fokozottan érdemes figyelnünk.

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kullancsok elkerülésére és a kullancscsípés esetén szükséges teendőkre!

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

  • Viseljünk megfelelő ruházatot: Kirándulás során ajánlott hosszú nadrágot, hosszú ujjú pólót és sapkát viselnünk, hogy az élősködők ne tudjanak a bőrünkbe kapaszkodni. A világosabb színű ruhák jó szolgálatot tesznek ilyenkor, mert így könnyebben észrevehetjük a rajtunk lévő kullancsokat és lesöpörhetjük magunkról.

  • Kerüljük a magas füvet és az út menti aljnövényzetet: a kullancsok leginkább itt szeretnek megbújni, valamit a túraútvonalak melletti növényeken, úgyhogy az ilyen helyeken fokozott óvatossággal közlekedjünk.

  • Kullancsriasztó szerek használata: fontos tudni, hogy általában 1-3 órát tart a hatásuk és nem nyújtanak 100%-os védelmet. Az idő elteltével újra és újra be kell fújni vagy kenni magunkat ezekkel a szerekkel. Szerencsére vannak már természetes alapanyagú kullancsriasztó szerek is, amik nincsenek tele vegyszerekkel.

  • Alapos ellenőrzés: minden természetjárás és kerti munka után ajánlott alaposan átvizsgálni a testfelületünket, hogy észrevegyük, ha kullancs van bennünk. Főleg azokat a részeket kedvelik, ahol meleg és vékony a bőr, mint a különböző hajlatok, boka, nyaki rész, fej és a hajat is érdemes alaposan átvizsgálni.

  • Védőoltás: a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, ezért érdemes minél hamarabb beadatni felnőttnek és gyereknek egyaránt a fertőzés elkerülése érdekében. (Lyme-kór ellen sajnos nem létezik védőoltás.)

    Terjed egy új kullancsfaj az országban (Fotó: Pixabay.com)

    Teendők kullancscsípés esetén:

  • Nem szabad körömmel vagy csipesszel megragadni és kitépni a vérszívót, ugyanis a kullancs szorongatás hatására fertőzött nyálat köphet. Ugyanez igaz fulladás esetén is, ha valamit ráöntünk. A vérszívó eltávolítására a leghatékonyabb orvostechnikai eszköz a kullancseltávolító kanál, melynek segítségével a kullancs alá nyúlva, egyszerűen kiemelhető a vérszívó.

  • Ha észrevesszük és még aznap eltávolítjuk a kullancsot, a kórokozó bejutására nincs esély. Ha mégis elkéstünk vele, figyeljük meg a csípés helyét. Az 1-2 centis piros elváltozás még nem utal Lyme-kórra, de ha ez már 4-5 centinél nagyobb, növekszik és vándorol, mindenképp orvoshoz kell fordulni. (Sajnos a fertőzés jelen lehet bőrgyulladás nélkül is.)

  • A kihúzott kullancsot érdemes egy kis tartályba zárni, mert térítés ellenében kivizsgálható, hogy fertőzött volt-e a Lyme-kor valamelyik baktériumával!

  • Kullancscsípés után fellépő betegségtünetek jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz, ilyenek az influenzaszerű tünetek: hőemelkedés, levertség, torokfájás, nyirokcsomó duzzanat, valamint izomfájdalom, ízületi fájdalom vagy duzzanat. A kezeletlen Lyme-kór később sajnos súlyos, akár visszafordíthatatlan betegségeket is okozhat.

    A Hyalomma kullancs által terjesztett krími-kongó láz betegségének jelei:

  • ingerlékenység, akár hetekig tartó magas láz, hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség. Kipirult arc, vörös szem és torok jellemzi, súlyos esetekben sárgaság, gyakori orrvérzések és véraláfutások jelenhetnek meg.

    origo.hu

    60 éves lett A farm, ahol élünk tinisztárja, így néz ki most – képek

    origo.hu

    Fordulat jön a háborúban nem akárki miatt

    borsonline.hu

    Idegenek fotózzák a magyarok otthonait, utcáit - ezt tedd, ha Te is érintett vagy

    vg.hu

    Történelmi pillanat: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közösen jelenti be, miben állapodott meg Kína és Magyarország – élő tudósítás

    ripost.hu

    Lövésre riadtak egy csendes budapesti utca lakói, Majka "barátja" rántott fegyvert az otthonában

    vg.hu

    Hszi Csin-ping látogatása osztrák szemmel: BYD, CATL és a selyemút

    origo.hu

    Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

    travelo.hu

    Új szabadidős helyszín nyílik Budapest szívében

    she.life.hu

    Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

    videa.hu

    Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

    life.hu

    Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

    ripost.hu

    Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

    OTTHONKA

    Barnul a muskátlid levele? Mutatjuk, hogyan mentsd meg!

    OTTHONKA

    Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!

    OTTHONKA

    Kukacos lesz-e idén a cseresznye, különös megállapítást tett egy gazda