OTTHONKA

Így lesz sokáig gyönyörű a pünkösdi rózsa

Tudj meg mindent a májusi kertek királynőjéről!
 • Szerző:

A pünkösdi rózsa az egyik legszebb virág, amiben sajnos csak májusban és júniusban gyönyörködhetünk. Virágzása pünkösd idejének ünnepére esik, innen is ered a népnyelvi elnevezése. Eredeti nevén piros vagy kerti bazsarózsa, de nevével ellentétben nem a rózsafélékhez tartozik, csak a virága hasonlít rá. Kínában több mint 2000 éve termesztik, segítségével a sárgaságot, a hólyaghurutot, és még a reumát is tudták gyógyítani elődeink. Azt viszont fontos tudni, hogy a gyökérgumókon kívül az egész növény mérgező, ezért gondozásánál nem árt az óvatosság. Igen hosszú életű a bazsarózsa, akár 100 évig is elélhet. Nagyon hálás növény, Átvészeli az extrém hideget, de a perzselő nap sem tesz benne kárt. Talajra sem igényes, a jó körülményeket meghálálja évről-évre egyre bőségesebb virágzással. Az árnyék azonban nagy ellensége, mert pusztulásra ítéli a növényt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

pünkösdi rózsa

Fotó: shutterstock

Így ápold a pünkösdi rózsát, hogy gyönyörű legyen:

 1. A helyének a meghatározásánál figyelembe kell venni azt, hogy a pünkösdi rózsa kifejezetten szereti a napfényt. Érdemes a kert melegebb, naposabb részére ültetni, ahol állandóan éri a nap.

 2. Enyhén savanyú vagy semleges kémhatású talajt igényel.

 3. Ültetéskor keverjünk szerves trágyát a talajhoz, és körülbelül 10 cm mély gödörbe rakjuk bele. Fontos tudnivaló, hogy legkésőbb augusztusig el kell ültetni ahhoz, hogy a tél beállta előtt gyökeret eresszen.

 4. Oda kell figyelni a trágyázására, mert ha túl sokat adunk neki, könnyen kiégetheti a növényt. Elegendő ültetéskor és ősszel megtrágyázni a földjét.

 5. Nagyon szereti a nedves talajt, ezért próbáljuk meg mindig nyirkosan tartani. Locsoljuk minden nap, de ne a növényt, hanem kifejezetten az alatta lévő talajt.

 6. Metszése tavasszal történjen, a száraz, elöregedett ágakat gondosan távolítsuk el róla, valamint az egész bokrot metsszük egy kissé vissza.

 7. Ha sokkal több és nagyobb virágokat szeretnénk, akkor távolítsuk el az oldalsó rügyeket – meghálálja a növény.

 8. Még a fagy beállta előtt be kell takarni a pünkösdi rózsa tövét, nehogy elfagyjon. Száraz falevelek vagy faforgács tökéletesen megfelel erre a célra.

Ha nem virágzik a pünkösdi rózsa, akkor ezeket érdemes átgondolni:

 • Megfelelő mélységbe lett ültetve?
 • Nem lett túltrágyázva?
 • Nem fagyott le a virágrügy?
 • Kap elegendő napfényt a jelenlegi helyén?
 • Kap elegendő vizet napi szinten?

Ha ezekre a kérdésekre kielégítő választ tudunk adni, akkor a pünkösdi rózsánk illatos és gyönyörű virágokat fog hozni évről-évre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?