OTTHONKA

Ezért ne öntsd bele soha az olajat a konyhai mosogatóba

Mit csinálsz a megmaradt sütőolajjal? Ha eddig netán a lefolyóba öntötted, azonnal hagyj fel ezzel a veszélyes szokással. De akkor mit kéne tenni vele?
címkék:

Neked is logikus lépésnek tűnik a szalonnából kisült olajat egyszerűen leküldeni a lefolyóban? Hiszen végül is folyadék, nem? Mi baj lenne belőle? Nos, elég nagy: később sok pénzt hagyhatsz miatta a vízvezeték-szerelőnél.

A forró zsír ugyanis hűlés közben megszilárdul, ettől pedig durván eldugulhat a lefolyó. A zsír ugyanis szépen rátapad a csövek falára, ráadásul ott fogja a lefolyóba került ételmaradékokat és morzsákat is. Ahol pedig U-alakban meghajlik a cső, megáll az egész trutymó, és ragacsos dugót képez.

Olaj 01

Fotó: Pixabay.com

De a folyékonyan maradó olajok is árthatnak a csöveknek. A vízzel és az ételmaradékokkal összekeveredve ezek is képesek eldugítani a lefolyócsöveket.

Sajnos azzal sem segítesz sokat, ha a zsiradék után közvetlenül forró vizet vagy mosogatószert öntesz a csapba. A víznél nehezebb anyagok ugyanis ettől még megállnak a cső U-kanyarulatában, és ha ez megtelik, akkor mindenképp eldugul a csatorna – még akkor is, ha csak pár hetente kerül bele egy kevés zsiradék.

A zsír és az olaj ráadásul nemcsak a lakásodban levő csöveket tömíti el, hanem a közösségi csatornákat is. Így alakulnak ki az úgynevezett zsírhegyek, amelyekben minden van a vegyszerektől a szilárd anyagokon keresztül a zsiradékig. Ezek akár teljesen tönkre is tehetik a városi szennyvízcsatornákat, amelyeket aztán csak drágán és hosszadalmas eljárással lehet kitisztítani.

Olaj 02

Fotó: Pixabay.com

De akkor mit csinálj a használt olajjal? A háztartásodban használt sütőolajat a MOL töltőállomásokon adhatod le. Ezzel nem csak a csatornát kíméled meg, hanem a bioüzemanyag-gyártáshoz is alapanyagot szolgáltatsz, vagyis az olaj újrahasznosításához járulsz hozzá.

Ha pedig véletlenül mégis olaj került a lefolyóba, először is vesd be a forró vizet, majd az ecet és szódabikarbóna habzó elegyét Kezdd egy csésze szódabikarbónával, amit a lefolyóba öntesz, majd adj hozzá egy csésze ecetet és egy csésze vizet. Hagyd a lefolyóban legalább 10 percig hatni, addig ne kerüljön bele újabb adag víz. Végül öblítsd le egy csésze forró vízzel. Ezzel egyszer-egyszer megtisztíthatod a lefolyót, hogy a belekerült olaj ne okozzon problémát.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?