MEDICINA

Száraz január avagy pia-jojó: hogyan érdemes elhagyni egy időre az alkoholt

Sokan az év első hónapjában egy kortyot sem isznak. Miközben mindenki ünnepli a döntést, kevesen tudják, hogy a teljes megvonás akár ártalmas is lehet. Szakértők azt is elárulták, hogy miért...
  • Szerző:

Január az újévi fogadalmak időszaka, és ebben nagyon sokszor benne van a káros szenvedélyek elhagyása. Az ünnepek alatt sokan fogyasztanak a kelleténél több alkoholt, így nem csoda, hogy az első helyen szerepel az elhagyandó dolgok listáján év elején. Sokan, ha örökre nem is mondanak le az alkoholról, januárban egyáltalán nem isznak. Érdemes azonban pár dologra odafigyelni, ugyanis a teljes tiltás akár vissza is üthet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ugyanis a teljes megvonás utáni első alkoholfogyasztás során sokan átesnek a ló túloldalára, és lerészegednek – még akkor is, ha korábban ez nem volt szokásuk. Szakértők szerint ahhoz, hogy az alkohol ne okozzon kárt a szervezetben, nem feltétlen szükséges teljes mértékben lemondani róla. Az ünnepek után érdemes persze csökkenteni a mennyiséget, de van még egy trükk: ha italozik valaki, tiszta alkoholt érdemes fogyasztani.

Fotó: Pixabay

Ugyanis például a vodka vagy a gin sokkal kevesebb kalóriát tartamaz, mint a bor vagy a sör, és nincs benne cukor és színezőanyag. Egy amerikai nő arról számolt be, hogy képtelen volt a száraz januárt betartani, de váltott vodka-szódára, és néhány hónap alatt tíz kilót fogyott. A nő elmondta, hogy egyik évben megtapasztalta, hogy számára tarthatatlan a száraz január: ugyanis februárban nem csupán mértéktelenül ivott, de meg is hízott. Szakértők szerint nem csak emiatt lehet kockázatos a teljes megvonás.

Egy amerikai addiktológiai központ közleménye szerint az alkoholfüggők számára veszélyes is lehet, ha segítség nélkül, egyik napról a másikra abbahagyják az ivást. Ugyanis, ha az agy már függ az alkoholtól, a hirtelen megvonás súlyos rosszullétet, akár delíriumot is okozhat. Ha valaki úgy sejti, hogy komoly problémái vannak az alkohollal, akkor inkább segítséggel induljon neki a leszokásnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?