MEDICINA

Tudományos bizonyíték: ettől az italtól múlik el leghamarabb a kínzó másnaposság

Az ünnepek alatt, kiváltképpen Szilveszterkor tömegeket érint a probléma: hogyan lehet minél hamarabb kilábalni a macskajajból? Egy kutatócsoport alaposan nekiállt, hogy megtalálják a leghatásosabb gyógymódot...
címkék:
  • Szerző:

Mióta világ a világ, a másnaposság kezelése problémát jelentett az embereknek. A rómaiak például az olajban sült kanárira esküdtek, Namíbiában bivalytejjel gyógyítják a macskajajt, a németek pedig nyers, ecetes heringgel és hagymával. Van, aki a nyers tojást vagy a gyógysört, netán a kávét használja gyógyírként – és nem csoda, hogy mindenki az egyetlen, igazi és hatásos módszert keresi, hogy minél előbb kilábaljon a másnaposságból. Nos, egészen úgy tűnik, hogy egy tudományos kutatócsoport megtalálta a gyógymódot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

A Mumbai-i Kémiai Kutatóintézetben rájöttek a tudósok, hogy létezik egy koktél, ami mindennél gyorsabban kipucolja a szervezetből a lebomlófélben lévő alkoholt. Több tucat gyümölcsöt, zöldségféléket, magokat és tejterméket vizsgáltak: arra voltak kíváncsiak, vajon mennyit tartalmaznak abból a kétféle enzimből, ami lebontja az alkoholt. Kiderült, hogy a legtöbbet a körte, az édes lime, a kókusztej, a sajt, az uborka és a paradicsom tartalmazza.

Fotó: Pixabay

Így kiderült, hogy az émelygéssel és a fejfájással küzdő áldozat akkor esik túl leghamarabb a nehezén, ha 65 százalék körtéből, 25 százalék lime-ból és 10 százalék kókusztejből álló koktélt iszik. Amellett, hogy ez az összetétel a leghatásosabb, a kísérleti alanyok szerint ez a legfinomabb. A zöldségekkel és a sajttal ugyanis gyakorlatilag ihatatlan lett a koktél.

 

Fotó: Profimedia

A kutatást vezető professzor, Rekha S. Singhal úgy nyilatkozott, hogy a másnaposság nem csupán kellemetlen, de súlyos károkat okozhat. Ugyanis veszélyesen bezavarhatja a munkaképességet, de vezetni se tanácsos ebben az állapotban, hiszen a koncentrációs képesség drámaian lecsökken.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?