BIZARR

Bődületes hazugság a kocsmázás aranyszabálya: Megvezették a férfiakat

Sokan egy jól ismert szabályra hivatkozva brutális mennyiségeket isznak meg. Egészen idáig senkinek nem jutott eszébe, vajon tényleg mûködik-e az állítás. Ám egy kutatócsoport bizarr kísérlettel utánajárt...
  • Szerző: jd

Mindenki, aki szeretné megúszni a másnaposságot, ismeri a mondást, hogy „Sörre bor? Bármikor!” – és sokan egy keményebb züllés során be is tartják ezt az aranyszabályt, gondolván, hogy így kicselezhetik a macskajajt. De valóban igaz lenne ez? Ennek járt utána egy kutatás.

Maga a kísérlet igencsak érdekes lehetett: kilencven önkéntes vállalkozott rá, hogy tesztelik az elméletet, tehát leültek inni, és másnap beszámoltak arról, hogyan érzik magukat. Az alanyok egy részének le kellett gurítania négy pohár bor után két és fél korsó sört, míg a másik csoportnak a sörökre kellett borokat inniuk. Egy héttel később aztán cseréltek. Kiderült, hogy a másnaposság szempontjából tökéletesen mindegy, mit fogyasztottak előbb.

Az irdatlan mennyiség miatt ugyanis kivétel nélkül minden alanynak brutális másnaposságban volt része az ivászat után. És, hogy mi a következtetés? Nem érdemes keverni az italokat, és egyszerre túl sokat inni szintén rossz döntés.

És ezeket olvastad már?