MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha 30 napig nem iszol alkoholt

A hatás elképesztő! És nem csak a tested profitál abból, ha elhagyod az alkoholt. A élet minden területén érezni fogod a változást!
címkék:

A statisztikák azt mutatják: a magyarok fejenként átlagosan 14 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos italt fogyasztanak el egy évben. Nem véletlen, hogy rengetegen szenvednek az alkohol káros hatásaitól. De mi történik, ha egy teljes hónapra leteszed a poharat? Azt már előre elárulhatjuk: mindenképpen érezni fogod az absztinencia hatását, még akkor is, ha előtte nem ittál túlságosan sokat, inkább csak alkalmanként engedtél az ital csábításának.

Fogyni fogsz

Az alkoholban rengeteg a kalória, és a vércukorszintet is hirtelen megemeli. Könnyen lehet, hogy a leszokás első időszakában kívánni fogod a cukros ételeket, legfőképpen pedig az üdítő italokat. Mivel javulni fog az emésztésed, az étvágyad is megnőhet. Ám ha képes vagy ellenállni ezeknek a hirtelen jött, ám gyorsan el is múló késztetéseknek, akkor – a felesleges cukorbeviteltől megszabadulva – könnyen ledobhatsz egy pár kilót.

Alkohol nelkul 01

Fotó: Pixabay.com

Szebb lesz a bőröd

Az alkohol lebontásának egyik mellékterméke, az acetaldehid vizet von el a szervezetből – így a rendszeres alkoholfogyasztás kiszárítja, és fakóvá teszi az arcbőrt. Alkohol hiányában azonban az arcod újra üdévé, fiatalossá válhat. A szem alatti táskák is eltűnnek.

Alkohol nelkul

Fotó: Pixabay.com

Kipihentebb leszel

Az alkohol ugyan kiüt, de sokat ront az alvás minőségén, így felébredve kialvatlan leszel. Ha viszont nem iszol lefekvés előtt, lehet, hogy egy ideig nehezebben alszol majd el, de reggel sokkal könnyebben, frissebben ébredsz, és napközben is jobban oda tudsz majd figyelni a munkádra.

Csökken a betegségek kockázata

A túlzott alkoholfogyasztás sok betegség kockázatát növeli, ezek rizikója csökken, ha abbahagyod a szeszes italok ivását. A magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek kockázata például már egy hónapon belül csökkenésnek indulhat, de a máj és az alkohol által szintén károsított fogzománc is regenerálódásnak indulhat.

Megfájdulhat a fejed

Az alkohol növeli a fájdalomküszöböt, így könnyen lehet, hogy a leszokás első heteiben fájdalmasabbnak fogod érezni a mindennapokat, gyakrabban törhet rád például fejfájás.

Alkohol nelkul 02

Fotó: Pixabay.com

Bonyolultabbá válik a társasági életed

Ha a baráti társaságodban szokás az alkoholfogyasztás, nehéz lesz megállnod, hogy ne igyál, különösen, ha lelkesen kínálgatnak. Így átalakulhat a szabadidőd eltöltése is, lehet, hogy nem fogsz annyira vágyni a korábbi barátok társaságára.

A párkapcsolatod viszont sokkal jobb lesz

Az alkohol a szerelemben is rossz tanácsadó: bódult állapotban olyan viszonyokra is igent mondhatsz, amilyeneket józanul messze elkerülnél. Ha viszont józan maradsz, ezen a téren is jobb döntéseket hozhatsz. A már meglévő kapcsolat is harmonikusabbá válik, ha nem alkohollal próbálod oldani a napi stresszt, hanem valódi, értékes együttléttel. A szexben is csak ideig-óráig jó „doppingszer” az alkohol: bár a vágyat rövid időre felszítja, a szerelmeskedés sokkal jobb józan állapotban.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?