MEDICINA

Vigyázz, a nőknek jobban árt az alkohol!

Ha meginnál a nyári partikon vagy fesztiválokon pár pohárral, gondolj rá, hogy a nők szervezetét jobban károsítja a szesz, mint a férfiakét.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A legújabb kutatások szerint a nők lassan utolérik alkoholfogyasztásban a férfiakat, és sajnos egyre több a körükben az alkoholfüggő is. A tendencia afelé mutat, hogy lassan lehagyjuk őket az ivásban.

Ám sajnos az alkoholfogyasztás rossz hatásával is egyre inkább számolnunk kell: a májzsugoros esetek száma is drámaian nő, és a kijózanító osztályokra, valamint az elvonókra is egyre több nőt vesznek fel.

A gond nem az, hogy a nők ezzel nem felelnek meg valamilyen ódivatú illemszabálynak – tény azonban, hogy a női szervezet máshogyan reagál az alkoholra, mint a férfiaké. A nők szervezete kevesebbet termel az alkolhol-dehidrogenéz (ADH) nevű enzimből, mint a férfiaké. Ezt az enzimet a máj állítja elő, és az alkoholnak a szervezetben való lebontását segíti. A testzsír ráadásul megköti az alkoholt, a nők testében pedig általában több zsír van, mint a férfiakéban. Épp ezért a nők fogékonyabbak az alkohol okozta egészségügyi problémákra, például a máj-, szív- és idegkárosodásra. Az is jellemző, hogy bár a nők általában életük későbbi szakaszában kezdenek inni, mint a férfiak, hamarabb lesznek alkoholfüggők.

Ezek a tényezők eddig azért nem kerültek napvilágra, mert a 90-es évekig szinte az összes alkohollal kapcsolatos kutatásban férfiak szerepeltek. Bár a 2000-es évek környékén beindultak a nemek közötti különbségeket vizsgáló kutatások, sok alkoholista nő csak a sokadik elvonóján hallott erről. Az orvosoknak azonban mindenképp oda kellene figyelniük erre a jelentős különbségre.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?