MEDICINA

Kiszámolták, hány perccel rövidíti meg életünket az alkohol

Egyetlen sör vagy bor is megrövidítheti az életünket - erre jutott egy új kutatás, amelyben azt is pontosan kiszámolták a kutatók, mennyivel élhetünk kevesebbet.
  • Szerző: Ripost

Azt mindenki pontosan tudja, hogy túl sok alkoholt inni nem éppen egészséges. Most azonban az is kiderült, hogy a heti ajánlott adag fölött elfogyasztott egyetlen plusz pohárnyi sör vagy bor is elvehet az életünkből – a kutatók szerint nem kevesebbet, mint 15 percet.

A The Lancet című, neves orvosi szaklapban publikált kutatás első szakaszában azt vizsgálták, hogyan változnak világszerte az alkoholfogyasztásra vonatkozó ajánlások. Az Egyesült Államokban például a férfiak számára ajánlott maximális alkoholmennyiség heti 196 g, vagyis körülbelül 11 pohár bor vagy korsó sör, nők számára ennek alig a fele, heti körülbelül 98 gramm alkohol. Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában ennél körülbelül 50 százalékkal magasabbak az ajánlott maximális mennyiségek, míg Nagy-Britanniában körülbelül 50 százalékkal alacsonyabbak.

A kutatók ezután 599 912, szív- és érrendszeri kórtörténettel nem rendelkező rendszeres alkoholfogyasztót osztottak kategóriákba aszerint, hogy hány gramm alkoholt fogyasztottak el hetente. Ezeket az adatokat azután összevetették a bármilyen okból, illetve a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálozás adataival. A legalacsonyabb halandósági kockázat felső határán azok voltak, akik legfeljebb körülbelül 100 gramm alkoholt fogyasztottak hetente – ez körülbelül 5 szabványos, 175 ml-es pohárnyi bornak felel meg, vagy 5 korsó sörnek.

Azoknak a férfiaknak a csoportjában, akik ennél kevesebb alkoholt fogyasztottak, 1-2 évvel magasabb volt a 40 éves korban várható élettartam, mint azok esetében, akik heti 196 gramm alkoholt fogyasztottak. Azoknak a nőknek, akik heti körülbelül 100 gramm alkoholnál többet fogyasztottak, a 40 éves korban várható élettartama 1,3 évvel volt rövidebb, mint azoknak a nőknek, akik ennél a küszöbnél kevesebbet fogyasztottak. Heti 100 grammnál több alkohol növelte a stroke, a halálos aneurizmák, a szívelégtelenség és a halál kockázatát.

A kutatásban részt vevő tudósok szerint a túlzott alkoholfogyasztás hatása a dohányzáséhoz mérhető: aki rendszeresen a határérték felett fogyaszt alkoholt, annak körülbelül két évvel lesz rövidebb az élete, amiből kiszámítható, hogy egy plusz ital az ajánlott mennyiségen felül közel 15 perccel rövidíti meg az életet. Ez egy cigaretta hatásával egyenértékű. A kutatók az alkohol jó egészségügyi hatásáról szóló kutatásokat is vitatják, mondván: a szeszes italok egyértelműen ártalmasak az egészségre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?