MEDICINA

Nem kívánod a szexet? Figyelj, ettől megy el a kedved!

Tudtad, hogy amit eszel és iszol, nemcsak a súlyodat befolyásolja, hanem a szexuális étvágyadat és a termékenységedet is? Vannak olyan finomságok, amelyek meghozzák a kedvedet a hancúrozáshoz, de olyanok is akadnak, amiktől hátat fordítasz a szexnek.
  • Szerző: Ripost

1. Palackozott ásványvíz

Nem a vízzel van a baj, hanem a műanyag palackkal. A műanyagban levő Biszfenol-A (rövidítve BPA) nevű vegyület több kutatás szerint is rosszul hat a férfiak és a nők termékenységére: csökkenti a spermaszámot, a hímivarsejtek és a petesejtek vitalitását.

2. Kelbimbó

A keresztesvirágúak (például a brokkoli, a káposzta, a retek, a kelbimbó, a kínai kel) híresek arról, hogy felturbózzák az emésztőrendszerben a gázképződést. Ráadásul kénvegyületeik az ilyenkor szokásos szagot is kellemetlenebbé teszik. Nem valami szexis, úgyhogy randi előtt inkább kerüld ezeket az ételeket!

3. Konzervek

A konzerves készételekben általában rengeteg a só. A túlzott sófogyasztás pedig növeli a vérnyomást, ám ez egyúttal annyit jelent, hogy a tested bizonyos területeire, például a nemi szervekbe kevesebb vér jut.

Ha sós ételt fogyasztasz, egy kevés étcsokival fordíthatod vissza a károkat.

A csokiban levő flavonoidok ugyanis serkentik a keringést, és enyhe értágító hatással bírnak.

4. Citrusízű üdítők

Sok üdítő tartalmaz brómozott növényi olajat (összefoglaló néven PBDE-nek nevezik ezeket a vegyületeket), amelyet egyébként égésgátlóként használnak a műanyagokban. Ezek a vegyi anyagok rossz hatással vannak a termékenységre, sőt, egyes kutatások szerint még bőrproblémákat is okozhatnak. A legnagyobb üdítőgyártók vállalták, hogy eltüntetik ezt az ellentmondásos vegyületet a termékeikből, de határidőt nem szabtak a vállalásuknak – a citrusízű, vagyis narancsos, citromos üdítők még mindig gyakran tartalmaznak ilyesmit.

5. Szója

A szója számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek a női nemi hormonokhoz hasonlóan viselkednek a szervezetben. Ezek az  anyagok rosszabb esetben a női hormonrendszer összetett működésébe is beavatkozhatnak. Ráadásul a világ szójatermésének nagy része genetikailag módosított – ha szójaterméket vásárolsz, mindenképp a biot keresd!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?