MEDICINA

Íme az igazság: tényleg gyorsabban elalszol a jobb oldaladon?

A különböző alváspózoknak megvan a maguk előnye és hátránya is. Várandós nőknek különösen fontos, hogy odafigyeljenek, mi hasznos a babának.

Az alváskutatók egy része szerint, ha a jobb oldaladon alszol, nem nyomod el a szívedet, az szabadabban és lassabban ver, kevesebb az esélye a rémálmoknak és a szívvel kapcsolatos problémák kialakulásának. Csökken a vérnyomásod is. Hamarabb elalszol, és zavartalanabbul töltheted az éjszakát.

A többség mégis a bal oldali pózban alvás mellett teszi le a voksot.

A bal oldalon alvás általános haszna:

1. A gyomorsav kevésbé jut fel az emésztőrendszeren. Így megelőzheted a reflux kialakulását, ami egy idő után akár rákos elváltozássá is fejlődhet.

2. Agyadból az alvás ideje alatt több hulladékanyag távozhat. A jobb oldaladon alvás esetében a nyirokrendszer hatékonysága csökken.

Miért nem ajánlott a jobb oldalon aludni, ha várandós vagy?

1. Csökkented a megszületendő gyermek vérellátását.

2. Káros a placentának, melynek állapota meghatározó a baba számára.

3. Korlátozod a magzat tápanyaggal való ellátását.

4. Állapotod miatt súlyosabb vagy, mint előtte, így hosszabb időn keresztül a jobb oldaladon fekve extra nyomást fejtesz ki a májadra. Ez hátrányos lehet később az egészséged szempontjából.

5. A szülészek szerint a terhesség utolsó szakaszában különösen veszélyes lehet a jobb oldalon alvás, mert kétszeresére növeli a baba halva születésének esélyét.

Ha a hátadon pihensz:

1. Szabadabban lélegzel, de így könnyebben is horkolhatsz.

2. Nem nyomod el karjaidat, mint oldalt fekvéskor. Ha az oldaladon fekszel, és gyakran felébredsz, hogy elzsibbadt valamelyik végtagod, annak súlyos alvászavar is lehet a következménye.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?