MEDICINA

Elképesztően okos ez a vécé: segít, hogy egészséges maradj

Hihetetlen újítással állt elő egy kutatócsoport: a jövőben olyan vécé készülhet, ami akár halálos betegségeket is előrejelezhet. Van azonban egy aprócska gond, ami nemcsak a leendő vásárlókat, de a tudósokat is aggasztja...
  • Szerző:

Megszokhattuk már, hogy az élet minden területén körülvesznek bennünket az okos eszközök, így egyáltalán nincs semmi csodálkozni való azon, hogy a vécé is „okos” lett. A kutatócsoport, akik fejlesztették, kifejezetten betegségmegelőzésre találták ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Az okos vécé ugyanis nem az e-maileket kérdezi le, hanem a felhasználó vizeletét elemzi, és az eredményeket megküldi egy orvosi csapatnak, akik így naponta kaphatnak egy pillanatképet arról, milyen állapotban van az illető. A Wisconsin-Madison Egyetem kutatócsoportja egyelőre gőzerővel fejleszti a hipermodern vécét, és bíznak benne, hogy az emberek is annyira fontosnak találják majd az újítást, mint ők.

null

null

A vizeletből megállapíthatók egy ember étkezési szokásai, hogy mennyit sportol, milyen gyógyszert szed, és az is, hogy az alvási ciklusa rendben van-e. De ezen felül nagyjából 600 betegség is megállapítható belőle, többek között a cukorbetegség, a vesebetegségek, és egyes daganatos megbetegedések. A vécében egy olyan spektrométer kerül beépítésre, ami azelőtt megállapíthatja a betegségeket, mielőtt a felhasználó tüneteket érezne.

Fotó: Profimedia

A kísérletek biztatók: 110 vizeletmintát elemeztek 10 nap alatt, és a rendszer tökéletes képet adott a kísérleti alanyok napi egészségügyi állapotáról. A kutatást vezető Joshua Coon és Ian Miller abban reménykednek, hogy öt éven belül elkészül az okosvécé, és a háztartásokba is kerülhet. Egyetlen dolog aggasztja őket, no meg a leendő felhasználókat: méghozzá az, hogy mivel az adatok az interneten mennek a vécéből az orvosokhoz, így harmadik fél is könnyen hozzájuk juthat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?