MEDICINA

Meghalsz vagy sem 10 éven belül: A legújabb vérteszt megmutatja

A módszer hatalmas áttörést jelent az orvostudomány számára. Az átlagembert azonban inkább egy kicsit kirázza tőle a hideg. Hiszen a teszt eredményét hátborzongató lehet a kezünkben tartani...

Hihetetlen eredményre vezetett egy orvosi kutatás: német kutatók kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálatot, mellyel 83 százalékos pontossággal megjósolható, hogy valaki életben lesz-e 6-12 év múlva. A 44 ezer fő bevonásával készült elemzés során a vér biomarkereit vizsgálták, vagyis azokat az anyagokat, amik egy-egy betegség jelenlétét vagy súlyosságát mutatják. Az biztos, hogy sokan beleborzonganak a gondolatba, hogy megtudják, mennyi idejük van hátra – pedig a vérteszt lényege egyáltalán nem ebben rejlik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

A vérteszt ugyanis azt a célt szolgálná, hogy olyan esetekben segítse az orvosok munkáját, amikor arról kell pontos információt kapjanak, hogy egy műtét mennyire kockázatos a betegre nézve. Legalábbis a kutatók ezt várják a mostani eredménytől, de ehhez még további kutatásokra van szükség, ahogyan ahhoz is, hogy a speciális vérvizsgálatot be lehessen vezetni a gyógyászatba.

Fotó: Pixabay

Az orvosok jelenleg is többnyire meg tudják állapítani, hogy a betegük el fog-e halálozni egy éven belül: a vérnyomásból és a koleszterinszintből lehet például erre következtetni. Azonban eddig nem volt lehetséges, hogy ennél előbbre lássanak. A Max Plank Társaság kutatócsoportja több ezer 18-109 év közötti ember vérét elemezte, és 14 olyan anyagot sikerült azonosítaniuk, amelyek mint a férfiak, mint a nők vérében jelen voltak; ezeket a biomarkereket használták a teszthez.

Fotó: Pixabay

A kutatók először a testtömegindex, a vérnyomás, a koleszterin, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a krónikus betegségek figyelembe vételével pontozták a résztvevők elhalálozási esélyeit. Ezután a biomarkerek segítségével készítettek egy új pontozást – és az eredmény 83 százalékos pontosságot mutatott. Bár a vérteszt még fejlesztés alatt van, a kutatók nagy reményeket fűznek hozzá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?