MEDICINA

Minden nap iszol alkoholt? Ezért vagy veszélyben

Nem csak a függőség kialakulása miatt veszélyes minden nap lerészegedni. Hosszú távon olyan károsodásokat okoz a szervezetben, amik nagy része visszafordíthatatlan, és egy részük halálos is. Orvosok összeszedték, mire számíthatsz, ha minden nap felöntesz a garatra!
  • Szerző: Ripost

Szinte mindenki fogyaszt kisebb-nagyobb rendszerességgel alkoholt, sőt, egyes elméletek szerint napi egy ital még jótékony hatással is van a szervezetre. Azonban ha valaki minden nap akkora mennyiséget iszik, hogy részeg legyen, nagyon hamar tönkreteszi a szervezetét. És hogy hogyan? Orvosok tíz pontba szedték.

1. Szó szerint depresszióssá tehet

Nem is tűnik fel elsőre, hiszen az alkohol eleinte ellazít, megnyugtat. Azonban hosszú távon a szervezet egyre kevésbé bírja lebontani a benne található kémiai anyagokat, és felborul az agyban a hangulatstabilizáló folyamatok egyensúlya.

2. Hamar felszedsz jó pár kilót

A napi szintű alkoholfogyasztás miatt a fizikai aktivitás először csökken, majd teljesen elmaradhat. Mellé az alkohol tele van plusz kalóriákkal, és ha ez még nem elég: feloldja a gátlásokat, így becsípve többet ehetsz, mint egyébként tennéd.

3. Egyre súlyosabb memóriazavarok

Ahogy telnek a hetek a mindennapos ivással, az agy nem tud lépést tartani a kémiai egyensúly felborulásával, és más területekre nem marad energia. Ezért van az, hogy eleinte csak rövid távú memóriazavarokat okoz (ezért nem emlékeznek sokan egy-egy húzósabb buli részleteire), de később komoly tényező lehet a korai demencia kialakulásában.

4. Visszafordíthatatlan károkat okoz a májban

A rendszeres italozástól a máj túlterhelődik és elzsírosodik; ettől később begyulladhat, és kialakul az alkohol okozta hepatitisz. De ez a májcirrózis kialakulásának az előszobája is, ahonnan már rohamosan csökken a máj teljesítőképessége, míg teljesen le nem áll.

5. Akár stroke-ot is kaphatsz, ha túl sokat iszol

Hiába egészséges egyébként a szíved, negyven százalékkal nagyobb eséllyel számíthatsz stroke-ra.

Még nincs vége, lapozz a folytatáshoz!


6. Állandóan magas lesz a vérnyomásod

Az alkohol hatására stresszhormonok árasztják el a vérkeringésed, ezektől összehúzódnak a véredényeid, és megugrik a vérnyomásod. Aztán idővel ez az állapot tartóssá válik: a véredények összehúzódva maradnak.

7. Tartós és veszélyes szívbetegség alakulhat ki

A szívizmok gyengüléséhez és elzsírosodásához vezethet a rendszeres nagyivás. A kardiomiopátiának is nevezett állapotban nehezebben pumpálja a szív az oxigénnel dúsított vért, így krónikus fáradtságot, légszomjat, lábdagadást és ritmuszavarokat tapasztalhatsz. Hosszú távon pedig szívelégtelenséget is okozhat.

8. Nem kíméli a hasnyálmirigyet sem

A szesz károsan befolyásolja a szerv működését, a hasnyálmirigy begyulladhat, ami nagyon fájdalmas. Emellett cukorbetegséget és rákos daganatot okozhat.

9. Rákos megbetegedések táptalaja a rendszeresen fogyasztott alkohol

Ma már orvosi kutatásokkal bizonyított, hogy az alkohol megnöveli a mellrák, májrák, torokrák és szájrák kialakulásának esélyeit. Ennek oka, hogy a lebontott alkohol acetaldehiddé alakul a szervezetben, ami roncsolja a sejtek DNS-ét, a többi, rákkeltő anyagról nem is beszélve.

10. Hamarabb kapsz el akár halálos fertőzéseket is

Az alkohol gyengíti az immunrendszert, így ha rendszeresen károsítod vele a szervezetedet, fogékonyabb leszel a fertőzésekre. Ezek közül leggyakrabban a tébécé és a tüdőgyulladás fordul elő. Nem ritka a HIV fertőzés sem, ugyanis akik rendszeresen isznak, kockázatosabb vállalásokat tesznek a szexben is. Legyengült immunrendszerrel pedig egyenes út vezet a súlyos, nemi úton terjedő betegségek felé.

És ezeket olvastad már?