MEDICINA

Végre egy jó hír: ezért egészséges, ha egy nőnek nagy a feneke

Ha azt gondolod, tökéletesen egészséges vagy, mert nincs rajtad túlsúly, akkor bizony nagyot tévedsz! Egy német kutatás most megállapította, hogy azok a nők sokkal kevésbé hajlamosak a súlyos betegségekre, akik fenékre híznak!
  • Szerző: Ripost

Nagyon sok helyen hallottuk már, mennyire egészségtelen a túlsúly; a nők többsége folyamatosan azon dolgozik, hogy egy gramm felesleg se legyen rajtuk. Egy német orvosi kutatás azonban árnyalja egy kicsit a képet: megállapították ugyanis, hogy a nagyobb fenékkel bíró nők kevésbé veszélyeztetettek bizonyos betegségek esetében.

A kutatást végző orvosok azt állítják, hogy a körte típusú nők, vagyis akik fenékre és combra hajlamosabbak hízni, kevésbé vannak kitéve a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatának. Ugyanis nem a testsúly a döntő, hanem az, hova rakódik le a zsírréteg. A fenékre és a combokra lerakódott zsírt a szervezet hónapokig tárolja, mire elkezdi lebontani; ezzel szemben a hasi zsír egy része már két órával étkezés után bekerül a véráramba, és megindul a szív és a máj felé. Ezáltal pedig hamarabb okoz magas vérnyomást és magas vércukorszintet, ráadásul a vérkeringésbe kerülő zsírmolekulák felelősek az érelmeszesedés kialakulásáért, vagyis a hasi zsír szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosít.

A kutatást vezető Dr. Norbert Stefan úgy nyilatkozott, hogy a normális testsúlyú, de körte alkatú emberek sokkal kevésbé vannak kitéve a kockázatoknak; ugyanis a fenéken és a combokon tárolt zsír nem megy egyenes úton a véráramba.

Azt is megállapították, hogy a testtömegindex sem mérvadó a kérdésben. A vékony emberek úgy vélik, pusztán amiatt, hogy nem túlsúlyosak, nincsenek kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek; azonban sokszor sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint túlsúlyos társaik. Ugyanis attól még, hogy nincs rajtuk felesleg, lehet egészségtelen az anyagcseréjük. A fenéken és combon olyan zsírsejtekben tárolódik a túlsúly, melyek nehezebben bomlanak le – ezért van az, hogy a nők többségének leginkább ezekkel a területekkel van problémája amikor fogyókúráznak.

Az MRI-készülékkel végzett vizsgálatokkal megállapították, hogy a kettes típusú diabéteszre és érrendszeri megbetegedésre hajlamosabbak azok a nők, akiknek kisebb a combjuk és a fenekük. A kutatók ezért nem állítanak mást, mint hogy a sovány nők is sokkal egészségesebbek lesznek, ha felszednek egy kis felesleget deréktájra és fenékre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?